Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Πράσινο φως» για τις μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων

25 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • «Πράσινο φως» στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάζουν «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους χώρους άναψε χθες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.
«Πράσινο φως» για τις μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων

«Πράσινο φως» στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάζουν «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους χώρους άναψε χθες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Με τη γνωμοδότηση που εξέδωσε χθες η Εισαγγελία απαντά στο ερώτημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στον Αρειο Πάγο και ζητούσαν να ξεκαθαρίσει το θέμα, αν μπορούν να μεταβιβάσουν ημιυπαίθριους χώρους ή όχι.

Οι συμβολαιογράφοι αρνούνταν να συντάξουν συμβόλαια υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να το πράξουν και σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά. Τόνιζαν δε ότι γι' αυτούς οι ημιυπαίθριοι (αλλά και οι κλειστοί υπέργειοι χώροι στάθμευσης και οι αποθήκες που έχουν αλλάξει χρήση) είναι αυθαίρετες κατασκευές και σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.


Σύγχυση
Η κατάθεση ερώτησης του Συλλόγου προς τον Αρειο Πάγο μέσα στο καλοκαίρι είχε προκαλέσει σύγχυση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους. Σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου και άλλων φορέων έθετε εν αμφιβόλω τη ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο σε όποιον θελήσει από εδώ και στο εξής να μεταβιβάσει ακίνητο με τακτοποιημένο ημιυπαίθριο να το πράξει. Η απάντηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ήταν ρητή:

«Επιτρέπεται η μεταβίβαση των ακινήτων που άλλαξαν χρήση των κτιριακών χώρων τους και διατηρούν τη νέα χρήση κατά τη μεταβίβασή τους».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Σε καμία περίπτωση αλλαγής χρήσεως και μάλιστα είτε η αλλαγή αυτή συνοδεύεται από δομικές κατασκευές είτε όχι, δεν προβλέπεται από το νόμο ως κύρωση η απαγόρευση της μεταβιβάσεως του ακινήτου και μάλιστα με τη συνέπεια της ακυρότητας.

Κατ΄ ακολουθίαν, τόσο υπό το προ του νόμου 3775/2009 όσο (κατά μείζονα λόγο) και υπό το νέο καθεστώς του εν λόγω νόμου (ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικώς σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεως κτιριακών χώρων, επιτρέποντας υπό προϋποθέσεις τη νέα τους χρήση, και δεν μεταβάλλει τα σχετικά με την εξαίρεση όλων των περιπτώσεων αλλαγής χρήσεως από την ακύρωση της απαγορεύσεως της μεταβιβάσεως), επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτων που άλλαξαν χρήση των κτιριακών χώρων τους και διατηρούν τη νέα χρήση κατά τη μεταβίβασή τους».

Μετά την αντίδραση των συμβολαιογράφων, πάντως, ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης.


Και από το ΣΤΕ
Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο και του Συμβουλίου της Επικρατείας σε περίπτωση προσφυγής. Πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αρνητική εισήγηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το γεγονός.

Πάντως, μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι αιτήσεις για τακτοποίηση ημιυπαίθριων εξαιτίας των διακοπών αλλά και του αλαλούμ που επικρατούσε, ίσως να αλλάξει ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Tι ισχύει για τους ημιυπαίθριους

Σε 1,5 εκατ. υπολογίζονται τα κτίρια που διαθέτουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους

Πάνω από 10 εκατ. τ.μ. υπολογίζεται η επιφάνεια των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων

Σχεδόν 9 στα 10 διαμερίσματα έχουν ημιυπαίθριο κλειστό

Πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι ο στόχος της κυβέρνησης να εισπράξει από τη ρύθμιση

H τακτοποίηση μπορεί να γίνει με πληρωμή του 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου

Mε την αίτηση καταβάλλεται προκαταβολή 250 ευρώ (350 για υπέργειους χώρους και αποθήκες) η οποία αφαιρείται από το τελικό ποσό

10% έκπτωση θα έχει όποιος καταβάλλει όλο το ποσό μαζί, αλλιώς μπορεί σε τρεις ισόποσες δόσεις


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης