Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εικόνα απαξίωσης για το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

Εικόνα απαξίωσης για το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

Οι χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 5 ετών

Του Ν. Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εικόνα χρηματιστηριακής απαξίωσης χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 20 εκατ. Ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Η αντίθεση της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου οι δείκτες των ισχυρών χρηματιστηρίων (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας) κινούνταν ανοδικά ήταν εμφανέστατη. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 άνοιξε τη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τις 3.400 μονάδες που βασίζονται κυρίως στις προσδοκίες για την εξεύρεση του εμβολίου θεραπείας και πρόληψης αλλά και στο γεγονός ότι τα κρούσματα του covid 19 εμφανίζονται σε πτωτική τάση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς κάποιους στόχους. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία περιστρέφεται πλέον μόνο γύρω από τον κορωνοιό και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτού είναι μία λανθασμένη συνταγή εκ των πραγμάτων. Ο κορωνοιός αποτελεί πρόβλημα για ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά αυτό δεν εμποδίζει και τα χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά και οι επιχειρήσεις να έχουν αναπτυξιακούς στόχους. Για την ιστορία και μόνο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632,56 μονάδες με υποχώρηση (-0,11%) και αξία συναλλαγών 19,9 εκατ. Ευρώ.

Δεν ενδιαφέρει τόσο η πτώση και η πορεία του Γενικού Δείκτη όσο η έλλειψη του επενδυτικού και συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα στελέχη της αγοράς θα προτιμούσαν ακόμη και μία πτωτική συνεδρίαση αλλά με αυξημένες συναλλαγές που θα έδειχνε ότι υπάρχει προσφορά και ζήτηση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η πτώση δεν οφείλονταν σε επιθετικές πωλήσεις. Οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ελάχιστες εντολές πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν σε τιμές που όρισαν οι ενδιαφερόμενοι και οι περισσότερες εντολές βρήκαν ζήτηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Για τον τραπεζικό κλάδο, τα προβλήματα παραμένουν και είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Το γεγονός ότι παρά τις κινήσεις των τραπεζών στα θέματα των τιτλοποιήσεων και τις κερδοφορίες στο εξάμηνο, οι μετοχές τους υποχωρούν, δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Το ενδεχόμενο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων είναι ορατό και μάλλον ανησυχητικό. Σε ότι αφορά τα ‘κορωνοιο-δάνεια’ , δηλαδή τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω των επιχειρηματικών προβλημάτων του κορωνοιού, η εικόνα είναι θολή και μάλλον απρόβλεπτη. Στην περίπτωση που τα NPL’s ξεπεράσουν το 40% επί των συνολικών δανείων (δηλαδή τα 4 στα 10 δάνεια δεν θα εξυπηρετούνται) τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες. Απευχόμαστε τέτοιες εξελίξεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ποσοστό δεν θα ξεπεράσει το 25%.

Στους υπόλοιπους κλάδους, υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας η οποία όμως δεν φαίνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η μετοχή της ΔΕΗ κινείται αρκετά υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά της μετά το ράλι του Ιουνίου-Ιουλίου αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ανταγωνισμό απ’ όπου χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς. H μετοχή του ΟΤΕ κινήθηκε ανοδικά κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και περιόρισε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Θετική ήταν η εικόνα και της μετοχής του ΟΠΑΠ , της Motor Oil αλλά και της Jumbo.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης