Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χρηματιστηριακή συνεδρίαση με τις χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 5 ετών

Χρηματιστηριακή συνεδρίαση με τις χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 5 ετών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία εκ των χαμηλότερων συναλλαγών των 5 τελευταίων ετών, μόλις 22 εκατ. ευρώ, κατέγραψε χθες Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο. Η θερινή ραστώνη, η πτωτική τάση στις ξένες αγορές και η αβεβαιότητα που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού σε υγειονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο λειτουργούν ανασταλτικά στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-1,45%) στις 636,92 μονάδες δείχνοντας ότι αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση των 650 μονάδων. Σημαντική υποχώρηση είχαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι κλάδοι των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών (διυλιστήρια).
 
Πτωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αλλά τουλάχιστον εκεί οι δείκτες βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ενώ στην Αμερική τόσο ο δείκτης Nasdaq (μετοχών τεχνολογίας) όσο και ο S&P 500 παρά την πλαγιοκαθοδική κίνηση, εξακολουθούν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

Στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο στερείται αυτό που θέλουν όλες οι χρηματιστηριακές αγορές και οι επενδυτές. Τις προοπτικές ανοδικής κίνησης. Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αρνητικές ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν θα διατεθούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο τελευταίο 4μηνο του έτους και εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων covid-19. Ο τουρισμός ‘ναυάγησε’ και τα διαθέσιμα εισοδήματα που προέρχονται απ’ αυτόν φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί. Με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ να αναφέρονται σε ύφεση που θα κυμανθεί από (-5%) μέχρι (-8%) στο εννεάμηνο, το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ένα καλό σενάριο για να κάνει την υπέρβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τελευταίους 4 μήνες, ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε από 605 μέχρι και 690 μονάδες, χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει τις 700 μονάδες.

Η ύφεση έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές και όσοι τοποθετούνται στα παρόντα επίπεδα σε δεικτοβαρείς μετοχές, βασίζονται στις μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων, στα ρευστά διαθέσιμα που έχουν, στα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων και στο πόσο γρήγορα μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση.  

Όλοι γνωρίζουν ότι το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά. Η ανακάλυψη του εμβολίου και η συνεργασία της Astra Zeneka με την Ε.Ε αφήνει ανοικτές τις προοπτικές για ένα υγιέστερο 2021, χωρίς καμία βεβαιότητα.  

Σε ρόλο «ναυαγοσώστη» το ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε πως "έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορωνοϊού”. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο (μάλλον βεβαιότητα είναι) να γίνει νέα έκδοση ομολόγου όπως είχαμε γράψει στο Taxheaven προ διμήνου. Το ελληνικό κράτος θέλει να εκμεταλλευτεί την μεγάλη παροχή ρευστότητας που δημιουργεί η ΕΚΤ για τα ομόλογα.

Ανασταλτικές για το χρηματιστήριο και οι ελληνο-τουρκικές διενέξεις

Τελευταίος αλλά όχι λιγότερος σημαντικός παράγοντας για την αδράνεια του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το ένθερμο κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι γεωπολιτικές ελληνοτουρκικές διενέξεις. Ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης