Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα γενιά τεκμηρίων με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες

23 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Γραμμή «μαζινό» για τον εγκλωβισμό τον ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν σήμερα σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα πραγματικά τους, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναμόρφωσης του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης. Ενα σύστημα που, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θα συνδέεται άμεσα με το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων!
Νέα γενιά τεκμηρίων με στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες

Γραμμή «μαζινό» για τον εγκλωβισμό τον ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν σήμερα σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα πραγματικά τους, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναμόρφωσης του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης. Ενα σύστημα που, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θα συνδέεται άμεσα με το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων!

Στόχος των νέων τεκμηρίων, όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Κέρδος», είναι να διαμορφωθούν κατά τέτοιον τρόπο έτσι, ώστε να υποχρεώνει όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογουμένους και κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες που δηλώνουν σήμερα εισοδήματα κάτω από τα αφορολόγητα όρια (12.000 ευρώ για μισθωτούς και 10.500 ευρώ για αγρότες, εισοδηματίες κ.ά.) να εμφανίσουν εισοδήματα που καλύπτουν τουλάχιστον τις ετήσιες δαπάνες κατοχής των περιουσιακών αυτών στοιχείων.


Τα εισοδήματα που θα αποτελέσουν τον στόχο του ΥΠΟΙΟ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπηρεσιών του υπουργείου, θα πάψουν να «ροκανίζονται» για ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες από εκπτώσεις και χαριστικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες λειτουργούν εδώ και χρόνια με ελάχιστα έως και καθόλου κοινωνικά κριτήρια. Δεν μπορεί, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας, να εμφανίζονται σήμερα επιτηδευματίες που με βάση τη φορολογική τους δήλωση να φαίνεται ότι διανύουν εποχές... έσχατης ένδειας και στην πραγματικότητα να διάγουν πολυτελή βίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν στην Καραγιώργη Σερβίας για τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας που δεν ξεπερνούν τα... 1.000 ευρώ τον μήνα.

Mάλιστα, οι ιδιοκτήτες μπαρ αλλά και οι υδραυλικοί εμφανίζονται να είναι «φτωχότεροι» ακόμη και από μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζουν έσοδα από 640 έως 810 ευρώ τον μήνα! Σε καλύτερη θέση εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων με 10.643 ευρώ ετήσιο εισόδημα και οι ελαιοχρωματιστές με 10.842 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα επτά στους δέκα φορολογουμένους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω του αφορολόγητου, ενώ το τεκμήριο των αυτοκινήτων, με βάση τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις, δεν εφαρμόζεται για το 95% των κατόχων Ι.Χ.!

Ολα αυτά οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βάλει οριστικό τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης με τη σημερινή τους μορφή, προχωρώντας στην αντικατάστασή τους με ένα μαθηματικό σύστημα προσδιορισμού του «ελάχιστου κόστους χρήσης περιουσιακών στοιχείων».

Πρόκειται ουσιαστικά για σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος μέσω του ύψους των δαπανών συντήρησης που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος για μία σειρά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όπως το αυτοκίνητο, η εξοχική και η πρώτη κατοικία, η πισίνα, τα σκάφη αναψυχής και η απασχόληση οικιακής βοηθού.


Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΟ, τα νέα τεκμήρια προτείνεται να αφορούν κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ., Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και σκάφη αναψυχής από 7 έως 12 μέτρα. Το ελάχιστο κόστος συντήρησης προτείνεται να διαμορφωθεί στα 5 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα, στα 1.788 - 8.085 ευρώ για τα σκάφη αναψυχής και στις 3.000 - 6.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα.

Για τα ακίνητα μελετάται επίσης η θέσπιση τεκμηρίου για κύρια κατοικία, με ποσά τα οποία θα κλιμακώνονται ανά 50 τ.μ. κατοικίας. Δηλαδή, θα καθιερωθούν συγκεκριμένα ποσά για κατοικίες: Εως 50 τ.μ., από 51 έως 100 τ.μ., από 101 έως 150 τ.μ., από 150 έως 200 τ.μ. κ.ο.κ. Ο υπολογισμός των ποσών αυτών θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και συντήρηση μιας μέσης κατοικίας. Δεν λείπουν πάντως και οι προτάσεις που κάνουν λόγο για περιορισμό ορισμένων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα και θεωρούνται προκλητικές, όπως η απαλλαγή από τα τεκμήρια κατόχων πολυτελών Ι.Χ. αυτοκινήτων.


ΠΟΙΑ Ι.Χ. ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ

Συγκεκριμένα, με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα τζιπ τα οποία:

- Εχουν αποκτηθεί μέχρι 31-12-1992.

- Εχουν μέχρι 14 φορολογήσιμους ίππους (περίπου 2.000 κ.εκ.) και έχουν αποκτηθεί από 1-1-1993 έως 31-12-2003.

- Είναι άνω των 14 φορολογήσιμων ίππων (άνω των 2.000 κ.εκ.), έχουν αποκτηθεί από 1-1-1993 μέχρι 31-12-1993, αλλά είχαν κατά το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μέχρι 50.000 ευρώ.

- Αποκτήθηκαν από 1-1-2004 και μετά και η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας, μειωμένη λόγω παλαιότητας, δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Ετσι δεν αποκλείεται να περιορισθούν σημαντικά οι παραπάνω εξαιρέσεις και το όριο να χαμηλώσει στα επίπεδα των 1.800 ή ακόμη και των 1.600 κ.εκ.
Το νέο σύστημα τεκμηρίων αναμένεται να συνοδεύσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 μαζί με τις αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης. Οπως μάλιστα αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται στο πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα στείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Κομισιόν το φθινόπωρο.


Τι θα προβλέπουν τα νέα τεκμήρια

Ειδικότερα, η εφορία θα υπολογίζει βάσει ενός αντικειμενικού συστήματος τις μίνιμουμ συνολικά δαπάνες που απαιτεί η συντήρηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων. Από εκεί και πέρα θα συγκρίνεται το μίνιμουμ αυτό ποσό με το δηλωθέν εισόδημα (εξετάζεται η περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη και ένα ποσοστό παρέκκλισης) και θα προκύπτει το τελικό φορολογητέο εισόδημα.

Εφόσον το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε η φορολόγηση θα γίνεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή, «έπεσε» ως πρόταση στο τραπέζι των αποφάσεων, να μην λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ!


Μέθοδος εντοπισμού

Σχολιάζοντας το σενάριο αυτό, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι να καταργηθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά να εντοπιστούν όσοι αυτοαπασχολούμενοι διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αλλά δηλώνουν προκλητικά εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα τεκμήρια θα κινούνται πολύ κοντά στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, όπως αυτές κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης