Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι δυσκολίες για την κατάρτιση αξιόπιστου προϋπολογισμού και οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ

22 Αύγουστος 2009
  • «Καυτό» θα είναι το φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα που θα διευρυνθούν, ενώ θα προστεθούν και άλλα. Στο πλαίσιο μιας δύσκολης οικονομικά διεθνούς συγκυρίας η κυβέρνηση καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους, αλλά κυρίως να αναθερμάνει την αγορά που οδεύει προς διάλυση. Ταυτόχρονα πρέπει να καταρτισθεί ένας αξιόπιστος, κατά το δυνατόν, κρατικός προϋπολογισμός, ενώ πολλές δυσκολίες θα συναντήσει το υπουργείο Οικονομίας στην κατάρτιση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης λόγω των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών σε διεθνές επίπεδο.
Φθινοπωρινές «συμπληγάδες»
Οι δυσκολίες για την κατάρτιση αξιόπιστου προϋπολογισμού και οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ

«Καυτό» θα είναι το φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα που θα διευρυνθούν, ενώ θα προστεθούν και άλλα. Στο πλαίσιο μιας δύσκολης οικονομικά διεθνούς συγκυρίας η κυβέρνηση καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους, αλλά κυρίως να αναθερμάνει την αγορά που οδεύει προς διάλυση. Ταυτόχρονα πρέπει να καταρτισθεί ένας αξιόπιστος, κατά το δυνατόν, κρατικός προϋπολογισμός, ενώ πολλές δυσκολίες θα συναντήσει το υπουργείο Οικονομίας στην κατάρτιση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης λόγω των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών σε διεθνές επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου έχει δώσει εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, δεδομένου ότι θα πρέπει ως τις 24 Οκτωβρίου, το αργότερο, να έχει διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως έχουν ληφθεί τα προσήκοντα και αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Ταυτόχρονα θα ζητήσει και παράταση ενός έτους για τη μείωση του ελλείμματος, όπως έχει δηλώσει.

Οι «αυστηρότατες εντολές» εκ μέρους του υπουργού Οικονομίας δόθηκαν επειδή οι όποιες προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το α΄ εξάμηνο του 2009 οι δαπάνες σημείωσαν υπέρβαση άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα έσοδα των προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας «η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη χώρα μας, με μείωση της συνολικής ζήτησης και εμφανείς επιπτώσεις στα έσοδα από φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων».

Η μείωση των εσόδων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, η μείωση αυτή έφθασε το 6,0%-6,5%, γεγονός δυσάρεστο διότι ο Ιούλιος είναι «μήνας τουριστικός» και συνεπώς η ζήτηση για πολλές σχετικές δραστηριότητες, άμεσες και έμμεσες, είναι αυξημένη.

Το υπουργείο Οικονομίας μετά τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών το α΄ εξάμηνο θεώρησε ότι ήταν δυνατόν να ανατρέψει την κατάσταση τους επόμενους μήνες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν, εκτός αν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου «ανασταλούν», με την έννοια της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης.

Πάντως το υπουργείο Οικονομίας ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα ανατραπεί αφού τους επόμενους μήνες θα αποδώσουν έσοδα τα φορολογικά μέτρα (έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, φόροι στην κινητή τηλεφωνία, στα σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

Εξάλλου στις 19 και 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin) στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τους ομολόγους τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αποτελεσματικότητά τους. Μια πρώτη τοποθέτηση επί του θέματος αυτού και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας των «27» θα γίνει σε άτυπο Εco/Fin στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ η αγορά «στενάζει» με όλη τη σημασία της λέξης. Και αυτό όχι μόνο διότι καταγράφεται ανεπαρκής χρηματοδότηση από τις τράπεζες, αλλά και διότι (κυρίως αυτό) η ζήτηση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά φοβάται τα χειρότερα. Ο δανεισμός προς την αγορά «δίνει μια ανάσα», αλλά για να αυξηθεί η ζήτηση θα πρέπει να διαθέτουν χρήματα και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, των οποίων οι πραγματικές αποδοχές θα είναι χαμηλότερες τους επόμενους μήνες, αλλά και το 2010, σε σχέση με αυτές που διέθεταν ως τώρα. Συνεπώς εισερχόμεθα σε «καυτό» φθινόπωρο και σε αχαρακτήριστο χειμώνα...

Πηγή Το ΒήμαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης