Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πωλήσεις ξένων επενδυτών τον Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο

7 Αύγουστου 2020 Σχόλια
Πωλήσεις ξένων επενδυτών τον Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στο 20% η σχέση κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο 20% η σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ

Εκροές κεφαλαίων μέσα από πωλήσεις μετοχών ξένων επενδυτών καταγράφηκαν τον Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αγοραστές ήταν κυρίως έλληνες επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν συνολικές εκροές ύψους 66,11 εκατ. ευρώ ενώ οι έλληνες επενδυτές εισροές 66,12 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή εάν συσχετιστεί με την άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν περιφερειακές και αδύναμες χρηματιστηριακές αγορές όπως η ελληνική και στρέφονται προς ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές σε Ε.Ε, Βρετανία και Αμερική. 

Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο 2020 πραγματοποίησαν το 51,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 48,3% τον Ιούνιο 2020) και οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές είχαν πραγματοποιήσει το 23,7% των συναλλαγών. Το υπόλοιπο 24% πραγματοποιήθηκε από εγχώρια νομικά πρόσωπα και δημόσιους φορείς.

Το άλλο χαρακτηριστικό του Ιουλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατέγραψε μείωση 18,8% έναντι αυτής του Ιουνίου 2020 και 33,2% έναντι του Ιουλίου 2019 όταν και ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα τέλη Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 36,49 δις ευρώ μειωμένη κατά 2,9% σε σχέση με τα 37,57 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Η κεφαλαιοποίηση αυτή (36,49 δις ευρώ) αντιστοιχεί πλέον στο 20-21% του ελληνικού ΑΕΠ και αποτελεί μία από τις χαμηλότερες σχέσεις κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η σχέση αυτή ενδέχεται να μετατοπιστεί είτε χαμηλότερα (εάν το ΑΕΠ υποχωρήσει ακόμη περισσότερο λόγω της ύφεσης) είτε να αυξηθεί εάν η άνοδος της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. είναι μεγαλύτερη από την πορεία του ΑΕΠ.  

Πορεία Γενικού Δείκτη μέσα σε στενό εύρος διακύμανσης

Ο Γενικός Δείκτης, τον Ιούλιο κινήθηκε πέριξ των επιπέδων των 660-630 μονάδων όπως και κατά το προηγούμενο διάστημα του Αυγούστου κινήθηκε που μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης. Αφού προσέγγισε για δύο συνεδριάσεις τα επίπεδα των 620 μονάδων, έδειξε σημάδια ανάκαμψης και επέστρεψε πάνω από τις 640 μονάδες καταγράφοντας μία ανεπαίσθητη ανοδική μεταβολή.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης