Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Τώρα ή ποτέ» οι δομικές αλλαγές στην οικονομία

19 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγές ευρείας έκτασης, ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τώρα ή ποτέ» οι δομικές αλλαγές στην οικονομία              

ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγές ευρείας έκτασης, ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κρίση ανέδειξε τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι «χρέος, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες» τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, δημιουργώντας προσδοκίες για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Οικονομικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού μόνο ως προαναγγελία ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να εκληφθεί.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός του Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό «στήριγμα» της οικονομικής πολιτικής για το 2010. Η αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, η απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών και η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών με σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, είναι οι βασικότερες αλλαγές στις οποίες φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαιώθηκε η «αυστηρή γραμμή» της οικονομικής πολιτικής για το 2010, η οποία θα περιλαμβάνει λελογισμένες παροχές για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η χορήγηση ποσού 150 εκατ. από τα Ταμεία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ, αποτελούν ρυθμίσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο μέτωπο της φορολογίας θα υλοποιηθούν τα μέτρα που θα στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ αποκλείστηκαν μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Η θεσμοθέτηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και οι αλλαγές στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων θα αποτελέσουν τις βασικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Oπως κατέστη σαφές και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρείται ως «όπλο», προκειμένου οι Βρυξέλλες να εγκρίνουν την παράταση κατά ένα χρόνο της επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός του Οκτωβρίου.

 

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης