Ανατρεπτικές αλλαγές σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Αύγουστος 2009
Στο στόχαστρο βρίσκονται εισοδήματα ύψους 17,5 δισ. ευρώ που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 20% Taxheaven.gr

Ανατρεπτικές αλλαγές σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Στο στόχαστρο βρίσκονται εισοδήματα ύψους 17,5 δισ. ευρώ που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 20%

Ανατροπές στη φορολογία των επιδομάτων και άλλων αμοιβών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, περικοπή φοροαπαλλαγών και  νέα τεκμήρια διαβίωσης έχει αρχίσει να μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Στο συρτάρι του υπουργού βρίσκονται εισηγήσεις που προβλέπουν:

Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων ή αύξηση των συντελεστών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 15% σε 20% (για επιδόματα εφοριακών, τελωνειακών, αποζημιώσεις υπαλλήλων ΔΕΚΟ, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων για εκτός έδρας μετακινήσεις κ.λπ.) και από 20% σε 25% (για αμοιβές ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ.). Στο στόχαστρο βρίσκονται εισοδήματα ύψους 17,5 δισ. ευρώ που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 20%. Από το σενάριο αυτό, εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τόκοι ομολόγων του δημοσίου καθώς και τα κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς.

Περικοπή φοροαπαλλαγών, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στο δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Νέο αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και το βοηθητικό. Οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή και θα  εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο  που εξετάζεται αφορά τη θέσπιση ελάχιστου κόστους χρήσης για κάθε περιουσιακό στοιχείο. Οι ελάχιστες δαπάνες θα αθροίζονται και, εφόσον το άθροισμα είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημα ο φορολογούμενος θα βάση το τεκμαρτό εισόδημα και θα πληρώνει στην εφορία  υψηλότερο φόρο.

Νέα αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη αφού η Ελλάδα μετά και την τελευταία αύξηση εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο κατά 9-10 λεπτά ανά λίτρο.

Πηγή Ημερησία