Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ΣτΕ δεν έχει ασχοληθεί με τους ημιυπαίθριους λέει ο κ. Σουφλιάς

19 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Αυστηρή απάντηση σε όσους τον τελευταίο καιρό «βλέπουν» προβλήματα στη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των κλεισμένων ημιυπαίθριων έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι το ΣτΕ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.
Το ΣτΕ δεν έχει ασχοληθεί με τους ημιυπαίθριους λέει ο κ. Σουφλιάς


Αυστηρή απάντηση σε όσους τον τελευταίο καιρό «βλέπουν» προβλήματα στη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των κλεισμένων ημιυπαίθριων έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι το ΣτΕ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή χαρακτηρίζεται «πλήρης και πολύ καλά οργανωμένη "χειρουργική" επέμβαση, που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», καθώς «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να τακτοποιήσουν το θέμα τους και το κοινωνικό σύνολο ωφελείται από την είσπραξη του ποσού που θα συγκεντρωθεί». Τονίζεται ακόμη ότι «ταυτόχρονα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να μη δημιουργηθεί ξανά παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον, ενώ παρόμοια μέτρα δεν είχαν ληφθεί με τον νόμο του 1983».



ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Στην ίδια ανακοίνωση δίνονται διευκρινίσεις για όσα θέματα έχουν αποτελέσει σημεία αιχμής για το θέμα τον τελευταίο καιρό.

Σχετικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση απηύθηνε ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο αν ασχολείται με το θέμα και η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Αλλωστε, τονίζεται, «είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, το ΣτΕ δεν κρίνει απευθείας τη συνταγματικότητα των νόμων, αλλά διοικητικές πράξεις, που εκδίδονται βάσει των νόμων, και αυτές όχι αυτεπαγγέλτως, αλλά κατόπιν προσφυγής».

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο, δηλαδή κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, και, φυσικά, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμιά διοικητική πράξη που βασίζεται σε αυτόν. Πάντως, ακόμη και αν είχε εκδοθεί τέτοια διοικητική πράξη, δεν θα ήταν δυνατό να έχει δικαστεί στη διάρκεια των δικαστικών διακοπών σχετική υπόθεση, ακόμη και να υπάρχει παραπεμπτική απόφαση Τμήματος του ΣτΕ προς την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Οσον αφορά τη φημολογία, σύμφωνα με την οποία το ΣτΕ δήθεν θα κρίνει εμμέσως τη συνταγματικότητα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων μέσω απόφασής του για κάποιο ξενοδοχείο στην Εκάλη, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «πρόκειται για δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους θέματα» και, μάλιστα προσθέτει ότι «δεν γνωρίζουμε το θέμα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, καθότι έλαβε χώρα επί των ημερών της κυβέρνησης ΠαΣοΚ». Επί του θέματος, ωστόσο, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «εφόσον το πρόβλημα ήταν ότι δεν περιλαμβανόταν στις εγκεκριμένες χρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής η λειτουργία ξενοδοχείου, τότε είναι προφανές ότι το θέμα δεν έχει ούτε άμεση ούτε έμμεση σχέση με τον νόμο τακτοποίησης των ημιυπαίθριων».


ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις ενστάσεις των συμβολαιογράφων, διευκρινίζεται ότι «είναι ανακριβές ότι δήθεν αρνούνται να κάνουν μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων που έχουν τακτοποιηθεί, γιατί ακόμη δεν έχει γίνει καμιά τακτοποίηση ημιυπαίθριου, άρα προφανώς δεν έχει ζητηθεί να γίνει καμιά μεταβίβαση, άρα προφανώς κανείς συμβολαιογράφος δεν έχει... αρνηθεί να την κάνει».

Οπως αναφέρεται, απλώς ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων Αθηνών έκανε ένα ερώτημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου ανέφερε και τις δύο απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους του - άλλοι συμβολαιογράφοι κρίνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όταν τους ζητηθεί να κάνουν τις σχετικές μεταβιβάσεις και άλλοι κρίνουν ότι θα υπάρξει - και ζητάει να μάθει τι από τα δύο ισχύει.

Ο κ. Σουφλιάς εμφανίζεται, πάντως, ιδιαίτερα αυστηρός προς εκείνους που «επιτίθενται κατά του συγκεκριμένου νόμου» και τους κατηγορεί ότι «προτιμούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, ότι δήθεν το πρόβλημα δεν υπάρχει, άρα δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί», ενώ καταλήγει απευθύνοντας το ερώτημα «μήπως θεωρούν ρεαλιστικό και προτείνουν να κατεδαφιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ημιυπαίθριοι που έχουν κτιστεί από το 1985 σε όλη τη χώρα; Γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε το μισό ελληνικό κράτος να κάνει τον? ντετέκτιβ για να ανακαλύψει τους παράνομους ημιυπαίθριους και στη συνέχεια το υπόλοιπο μισό να ασχολείται μόνο με την κατεδάφισή τους».


Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης