Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών από επενδυτική αδιαφορία

Υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών από επενδυτική αδιαφορία

Του Νίκου Σακελλαρίου


H πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, είχε νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη με ελάχιστες συναλλαγές και τζίρο μόλις 31,14 εκατ. Ευρώ. Αυτό που ξεχωρίσαμε ήταν το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο διολισθαίνει προς χαμηλότερα επίπεδα ενώ οι ξένες αγορές σε Ευρώπη και Αμερική κινούνται σταθερά ανοδικά. Μία ειδοποιός διαφορά που καταδεικνύει πόσο αδύναμη και εύθραυστη παραμένει η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα ότι οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν επικεντρωμένοι στα ισχυρά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 615,07 μονάδες με υποχώρηση (-0,41%) και αξία συναλλαγών στα 31,14 εκατ. Ευρώ. Χωρίς να υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από πωλητές, η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό δεν λέγεται πτώση. Λέγεται απαξίωση.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τα Τρόφιμα-Ποτά υποχώρησαν κατά (-2,13%), οι Τηλεπικοινωνίες (-1,6%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-1,43%) και οι Τράπεζες (-1,33%). Ανοδικά αντέδρασαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (2,74%) και οι Κατασκευές (1,59%) λόγω της ανοδικής κίνησης της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που αποδίδεται στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της.

Το Χ.Α αποκλίνει έναντι των ξένων αγορών

Στις μεγάλες ξένες αγορές σήμερα Δευτέρα 3/8, καταγράφηκε μεγάλη άνοδος εξαιτίας των προσδοκιών για υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων στήριξης.

Μία προσδοκία που μάλλον πέρασε ανεκμετάλλευτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ίσως όταν εδραιωθεί η άνοδος των ξένων αγορών, να δούμε μία ελαφριά μετακίνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος σε περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές όπως η ελληνική η οποία διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλη απόκλιση (discount) σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές και το Λονδίνο.

Εξελίξεις με Covid-19

Οι εξελίξεις και η αύξηση των κρουσμάτων από τον Covid 19 στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει επιδράσει και στην εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι θα αργήσει να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές και επιχειρηματικές παρενέργειες της πανδημίας.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης