Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτωτική κίνηση στο χρηματιστήριο εν μέσω αρνητικών ειδήσεων

Πτωτική κίνηση στο χρηματιστήριο εν μέσω αρνητικών ειδήσεων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ο καταιγισμός αρνητικών ειδήσεων που αφορούν τους ρυθμούς ανάπτυξης του β’ τριμήνου στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν ήταν ευχάριστος για τα χρηματιστήρια. Ωστόσο οι αγορές κρίνουν βάσει όσων έχουν προεξοφλήσει και όχι όσων ανακοινώνονται. Αν οι ανακοινώσεις είναι χειρότερες απ’ ότι αναμένονταν τότε οι αγορές υποχωρούν, αν οι ανακοινώσεις συμπίπτουν μ’ αυτά που είχαν προεξοφληθεί τότε οι αγορές συνεχίζουν την πορεία τους. Αυτό ίσχυσε και για τις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης που φαίνεται ότι ακολούθησαν ανοδική κίνηση ή οριακά πτωτικές. Οι διορθωτικές κινήσεις της Πέμπτης φαίνεται ότι κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων. Γι’ αυτό και σήμερα μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (όπως η γερμανική και η γαλλική) κινήθηκαν ανοδικά.

Πτώση χωρίς συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να δείξει αντανακλαστικά ανόδου. Η απουσία των ξένων θεσμικών επενδυτών, η αδυναμία των εγχώριων επενδυτών και οι φόβοι για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι δυσκολεύουν την, όποια, ανοδική τάση για το Γενικό Δείκτη. Η πορεία του Γενικού Δείκτη έχει παγιδευτεί μεταξύ των 605-680 μονάδων εδώ και 3 μήνες περίπου. Για να σπάσει αυτή την ‘χρηματιστηριακή εσωστρέφεια’ θα απαιτηθεί:

1. Βελτίωση του υγειονομικού κλίματος παγκοσμίως και διάθεση του εμβολίου για τον covid-19

2. Βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών διεθνώς και στην Ελλάδα σε βαθμό που να μπορούν να καλύψουν τα οικονομικά προβλήματα του 2020.

3. Επιστροφή ξένων επενδυτών και στο ελληνικό χρηματιστήριο

4. Καλοί ισολογισμοί χρήσης 2020 που θα δείχνουν οι εισηγμένες ξεπέρασαν τα προβλήματα του α’ εξαμήνου.

Αν συμβούν (ταυτόχρονα) όλα αυτά ή έστω κάποια απ’ αυτά τότε υπάρχουν πιθανότητες να δούμε επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες.

Το πιθανότερο να το δούμε ή προς το τέλος 2020 ή μέσα στο α’ τρίμηνο 2021. Βεβαίως, εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις με τον covid-19 στο υπόλοιπο 2020 τότε τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και ίσως ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. απολέσει και τις 600 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική πορεία προς τα χαμηλά 3μηνου. Η αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ χαμηλή, κυρίως λόγω της θερινής περιόδου και της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο τραπεζικός κλάδος για μία ακόμη συνεδρίαση αποτέλεσε το ‘βαρίδι’ στη χρηματιστηριακή αγορά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης