Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συνέντευξη του Αντώνη Μπέζα - Το υπουργείο, στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, συνέστησε ειδική ομάδα για να μελετήσει την πιστοποίηση των λογιστικών και φοροτεχνικών γραφείων

18 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Την κατηγορηματική πεποίθηση πως όσοι δεν αξιολογήσουν τα μηνύματα των υρωεκλογών θα κάνουν «κακό του κεφαλιού τους» εκφράζει μέσα από τις σελίδες της «Α.τ.Κ.» ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Με συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομίας διαμηνύει πως οι προκλητικές συμπεριφορές ορισμένων ενόχλησαν, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών όποτε κι αν γίνουν θα συνδέεται με την οικονομική πολιτική, ότι η εκλογολογία βλάπτει ανεπανόρθωτα και τονίζει χαρακτηριστικά:
Την κατηγορηματική πεποίθηση πως όσοι δεν αξιολογήσουν τα μηνύματα των υρωεκλογών θα κάνουν «κακό του κεφαλιού τους» εκφράζει μέσα από τις σελίδες της «Απογευματινής της κυριακής » ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.
Με συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομίας διαμηνύει πως οι προκλητικές συμπεριφορές ορισμένων ενόχλησαν, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών όποτε κι αν γίνουν θα συνδέεται με την οικονομική πολιτική, ότι η εκλογολογία βλάπτει ανεπανόρθωτα και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η οικονομική κρίση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό να θέσει νέους όρους στο πολιτικό σκηνικό και νομίζω ότι αυτό ήδη γίνεται».

Ο κ. Μπέζας «δίνει» και μια είδηση που θα συζητηθεί. Προαναγγέλλει πως το υπουργείο, στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, συνέστησε ειδική ομάδα για να μελετήσει την πιστοποίηση των λογιστικών και φοροτεχνικών γραφείων. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις, με έκτακτα μέτρα και εξαπολύει επίθεση στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα ελλείψει πραγματικής οικονομικής πρότασης, και αναξιοπιστία.

– Κύριε υφυπουργέ, το εφετινό καλοκαίρι είναι λίγο διαφορετικό. Διακρίνουμε μια «καταιγίδα» κυβερνητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;

«Ασφαλώς και είναι διαφορετικό. Η διεθνής κρίση που πέρασε στην πραγματική οικονομία με ιδιαίτερη ένταση από το φθινόπωρο του 2008 και μετά έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο να θέσει ως προτεραιότητά της την αντιμετώπιση των συνεπειών της και την ανακούφιση όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό σημαίνει θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις σ’ όλους τους ευαίσθητους τομείς του κράτους. Μ’ ένα σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων, λοιπόν, μ’ ένα σχέδιο που προσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες, επιχειρούμε να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία και την κοινωνία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι μέσα στο τρένο της ανάκαμψης και μάλιστα με καλύτερους όρους σε σχέση με πριν. Δεν υποκρύπτεται τίποτα άλλο πίσω από την “καταιγίδα” των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η κυβέρνηση δεν κινείται με κρυφές πολιτικές επιδιώξεις. Δεν κάνει πελατειακές διευθετήσεις, όπως μας καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ή δεν θέλει να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας λόγω της διεθνούς κρίσης. Εμείς οφείλουμε, από την πλευρά μας, να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και για έναν επιπλέον λόγο: Η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει και μετά την κρίση. Εμείς θα διαχειριστούμε την κατάσταση όταν έλθει η ανάκαμψη».

– Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση. Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας, οι κυριότεροι λόγοι;

«Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, υπάρχει αβεβαιότητα στον τομέα της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι φυσικό αυτή η αβεβαιότητα και η ανησυχία να μεταφέρεται στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά και ότι ο κόσμος δεν ανησυχεί, δεν αγωνιά. Ωστόσο, για εμάς προτεραιότητα είναι να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει».

– Αλλαγές, όπως ζητούν αρκετά στελέχη, πρέπει να γίνουν;

«Οι πολίτες με τις ευρωεκλογές έστειλαν μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Προκλητικές συμπεριφορές ενόχλησαν. Όσοι δεν τα αξιολογήσουν σωστά και εφησυχάζουν θα κάνουν κακό του κεφαλιού τους. Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό να θέσει νέους όρους στο πολιτικό σκηνικό και νομίζω ότι αυτό ήδη γίνεται».

– Ο πρωθυπουργός, κ. Μπέζα, μίλησε για συμπεριφορές στελεχών και υπουργών που «πλήγωσαν» τους πολίτες. Συμφωνείτε με όσους εισηγούνται να μη συμμετέχουν όσοι έφταιξαν στα ψηφοδέλτια;

«Όταν ο πρωθυπουργός προχωρεί σε ανασχηματισμό ή δίνει εντολή για την έναρξη διαδικασίας κατάρτισης των ψηφοδελτίων, οι πάντες κρίνονται».

– Χρειάζεται σαρωτικός ανασχηματισμός;

«Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ. Την ευθύνη για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός».

–Ποιο είναι το «κλειδί» για να αναστραφεί το πολιτικό κλίμα;

«Στις εθνικές εκλογές η πολιτική δύναμη που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών θα είναι αυτή που διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στην κρίση, αλλά και για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση. Η ακραία στάση του ΠΑΣΟΚ και η ευθυγράμμισή του με τις λαϊκίστικες θέσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το γεγονός ότι μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζει το κομματικό με το εθνικό συμφέρον

–Το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, συνδέεται με την οικονομική πολιτική;

«Το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, κ. Μιχαηλίδη, είναι προφανές ότι θα συνδέεται με την οικονομική πολιτική. Στην περίπτωση, όμως, του ΠΑΣΟΚ, έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο της αντιπολίτευσης του όχι σε όλα. Πήραμε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του τουρισμού, της οικοδομής, των εξαγωγών. Οχι το ΠΑΣΟΚ. Πήραμε μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Οχι το ΠΑΣΟΚ. Πήραμε μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη. Οχι το ΠΑΣΟΚ. Δώσαμε έκτακτο οικονομικό βοήθημα σε 1.670.000 συνταξιούχους και 215.000 μισθωτούς. Όχι το ΠΑΣΟΚ. Μ’ άλλα λόγια: Το ΠΑΣΟΚ στέκεται μ’ ένα μεγάλο όχι απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία προς όφελος των πολιτών. Αντί να παράγουν πολιτική ωφέλιμη για τον τόπο, ταυτίζουν το κομματικό με το εθνικό συμφέρον».

– Και αν οι πολίτες θεωρήσουν την οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ πιο αξιόπιστη από τη δική σας;

«Μα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόταση και όταν υπάρχουν κάποιες απόπειρες για να παρουσιαστεί πρόταση, το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ κρατάει κρυμμένα τα χαρτιά του και μιλάει με μισόλογα. Δείτε για παράδειγμα τον τομέα της φορολογίας. Μιλάει το ΠΑΣΟΚ για μια “γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που ευνοεί την αναδιανομή”. Μα τι σημαίνει αυτό; Όλα τα φορολογικά συστήματα αναδιανομή κάνουν. Το θέμα είναι πώς γίνεται αυτή η αναδιανομή. Μιλούν στο ΠΑΣΟΚ για ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι με την ίδια κλίμακα θα φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων; Αν συμβεί κάτι τέτοιο για κάποιους θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση. Μιλούν, επίσης, για κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δεν μας λένε όμως ποιοι φόροι θα επανέλθουν με την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Οι φόροι κληρονομιάς, γονικής παροχής και πρώτης κατοικίας, που το ΕΤΑΚ έχει αντικαταστήσει; Και ποια ακίνητη περιουσία θεωρείται μεγάλη; Όλες αυτές “οι λεπτομέρειες” παίζουν σημαντικό ρόλο στη φορολογία. Είναι σαφές ότι πίσω από τα όμορφα λόγια, πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις κρύβεται η κρυφή ατζέντα ενός κόμματος που κυβέρνησε φορολογώντας τους πολλούς για να καλύπτει τα ελλείμματα του σπάταλου κράτους που συντηρούσε».

Πακέτο μόνιμων διαρθρωτικών αλλαγών

– Θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων με επιπλέον φόρους το φθινόπωρο εφόσον απαιτηθεί;

«Θα υπάρξει ένα πακέτο μόνιμων διαρθρωτικών αλλαγών τον Οκτώβριο, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος θα είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

– Έκτακτες παροχές θα υπάρξουν;

«Οι έκτακτες παροχές είναι για όσους δεν έχουν κυβερνητικό πρόγραμμα, για όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν κυβερνητικές αποφάσεις που παίρνονται στο πόδι. Βέβαια, όταν ειδικές ή έκτακτες περιστάσεις το επιβάλλουν, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις, με έκτακτα μέτρα. Τέτοια παραδείγματα, που δεν κινούνται στη λογική της παροχολογίας, έχει αρκετά να επιδείξει η κυβέρνηση Καραμανλή».

Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής έχει διαχρονικότητα

– Το στοίχημα με τη φοροδιαφυγή υπάρχει τελικά κάποιος τρόπο να κερδηθεί;

«Το στοίχημα με τη φοροδιαφυγή δεν εξαντλείται σε συγκεκριμένους χρόνους και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ως φαινόμενο έχει διαχρονικότητα, γι’ αυτό απαιτείται σε τακτά διαστήματα αναθεώρηση των μεθόδων αντιμετώπισής της.
Τα πλαστά τιμολόγια είναι όντως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο αποκαλύπτεται στις πραγματικές του διαστάσεις, εξαιτίας των εκτεταμένων ελέγχων που διενεργούνται. Σημαντικό κτύπημα κατά αυτής της μορφής παραβατικότητας, πιστεύω ότι θα είναι η διασταύρωση φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

Ηδη ανακοινώθηκε η διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της υπηρεσίας online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων της χώρας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης –μια ολοκληρωμένη πληροφοριακή λύση–, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διασταύρωσης σε κεντρικό επίπεδο στοιχείων των οικονομικών συναλλαγών τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται.

Με τον τρόπο αυτό θα πιστοποιείται άμεσα, τη στιγμή έκδοσης του παραστατικού, η αυθεντικότητα της οικονομικής συναλλαγής και επιπλέον θα ελέγχεται η απόδοση του ΦΠΑ. Νομίζω, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις είναι πλέον ώριμες να δεχθούν την επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής και σε μια σειρά άλλες δηλώσεις, πέραν αυτών που ήδη γίνονται. Αυτό θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, γιατί θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο και θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στη διασταύρωση στοιχείων.

Επιπλέον, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές επιχειρήσεων συνδεδεμένων με επιχειρήσεις του εξωτερικού κλείνουμε ένα σημαντικό μέτωπο φοροαποφυγής. Τα βήματα επομένως που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα είναι σημαντικά.

Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι μελετούμε την πιστοποίηση των λογιστικών-φοροτεχνικών γραφείων και για το λόγο αυτό έχουμε συστήσει στο υπουργείο μια ειδική ομάδα».

– Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία περισσότερα από 60.000 ευρώ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Από το βήμα της Βουλής υποστηρίξατε ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι πρώτες αποφάσεις δεν σας δικαιώνουν. Τι θα πράξετε;

«Η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής και δεν αποτελεί πρόκριμα. Δεν κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου. Η έκτακτη εισφορά, που επιβλήθηκε με το ν. 3758/2009, αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Είναι ένα μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος. Από τη στιγμή που δεν είχαμε διαθέσιμα, όταν θεσμοθετήθηκε η έκτακτη εισφορά, τα εισοδήματα του 2008, αναγκαστικά έπρεπε να ανατρέξουμε στα εισοδήματα του 2007. Ας μιλήσουμε όμως πολιτικά και όχι νομικά. Η ελληνική οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δεν νοείται η άρνηση των οικονομικά ευπορότερων πολιτών να συμμετέχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο».

– Ακόμη κι αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του ελλείμματος, μένει άλυτο το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Εκεί υπάρχει λύση;

«Προϋπόθεση για να περιορίσεις το δημόσιο χρέος είναι να σταματήσεις να παράγεις ελλείμματα. Όχι μόνο στο κράτος, αλλά και στις ΔΕΚΟ. Πρέπει κι αυτές να αρχίσουν να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Και να μην επιβαρύνουν τους Ελληνες με χρέη και νέα ελλείμματα. Γι’ αυτό και μετά την επιτυχή έκβαση με την Ολυμπιακή Αεροπορία προχωρούμε και με τον ΟΣΕ, ενώ, εκτός των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων 255 φορέων που έχουμε ανακοινώσει, προχωρούμε στη δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων μέχρι του τέλος του 2009 των υπολοίπων φορέων του Δημοσίου».

Η εκλογολογία βλάπτει ανεπανόρθωτα την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση

– Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν ανοίξει και πάλι μία μεγάλη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει στην ψήφιση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων ετών;

«Η κυβέρνηση πήρε το 2007 εντολή τετραετίας. Εξήγησε στους πολίτες την κατάσταση της χώρας με ευθύνη και σοβαρότητα και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλή δουλειά. Η εκλογολογία αυτή τη στιγμή βλάπτει ανεπανόρθωτα την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».

– Το ΠΑΣΟΚ όμως ζητεί συνεχώς εκλογές. Και ορίζει ως ύστατη ημερομηνία τον ερχόμενο Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία;

«Οι εκλογές δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προσωπικών επιλογών ή κομματικών επιδιώξεων. Εκλογές γίνονται ή στην προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα ή όταν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι τους οποίους προβλέπει πάλι το Σύνταγμα για την πρόωρη διενέργειά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα αυτό το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει και μεταβάλλει τις θέσεις και τις προθέσεις του ανάλογα με το κομματικό του συμφέρον, με συγκυριακή λογική και καιροσκοπική αντίληψη. Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι».

Πηγή Απογευματινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης