Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ταχύτατα οι εγκύκλιοι για τους ημιυπαίθριους

17 Αύγουστου 2009
  • Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του μέτρου, προωθώντας τις σχετικές εγκυκλίους, καθώς ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία δεν αφήνουν περιθώρια για χρονικές καθυστερήσεις.
Ταχύτατα οι εγκύκλιοι για τους ημιυπαίθριους                                             


Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του μέτρου, προωθώντας τις σχετικές εγκυκλίους, καθώς ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και οι μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία δεν αφήνουν περιθώρια για χρονικές καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, η εκτίμηση είναι ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα που θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, μέσω των εφάπαξ εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια «τακτοποίησής» τους.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν 1,15 δισ. ευρώ το 2009, ανάλογα και με την προσέλευση των ιδιοκτητών, ενώ στο ίδιο επίπεδο θα κυμανθεί και το 2010.

Συμφώνα με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά «το ποσό αυτό θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα σε εποχή που, ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα».

Ο μέσος όρος εισφοράς ανά ακίνητο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1.500 ευρώ για την τακτοποίηση κλεισμένου ημιυπαίθριου γύρω στα 10-14 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν κλεισμένοι ημιυπαίθριοι ως και 80-100 τ.μ., ενώ τα υπόγεια και τα ισόγεια που άλλαξαν χρήση αντιπροσωπεύουν δυάρια και τριάρια διαμερίσματα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες που είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους αγόρασαν χώρο ο οποίος άλλαξε χρήση θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, αφού η εισφορά υπολογίζεται στο 10% της ανά τετραγωνικό μέτρο τιμής ζώνης και είναι ενιαία για το κάθε κτίριο.

Σε γενικές γραμμές η τακτοποίηση αφορά αλλαγές χρήσης σε ακίνητα με νόμιμη άδεια οικοδομής, ενώ έκπτωση κατά 50% στο ποσό που πρέπει να καταβάλουν θα έχουν οι πολύτεκνοι. Oσοι μπουν στη ρύθμιση δεν πρόκειται να κληθούν να καταβάλουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις ή πρόσθετα τέλη, ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η κρατική σφραγίδα της τακτοποίησης, που θα μπει στη δήλωσή τους για τον κλεισμένο ημιυπαίθριο, θα ισχύει καθ'Α όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.

Ωστόσο όλα θα κριθούν από την προσέλευση του κόσμου στις πολεοδομίες, όπου ο κάθε πολίτης πρέπει να δηλώσει ο ίδιος και εγγράφως την «παρανομία» του.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να υποβάλουν αιτήσεις τακτοποίησης στις πολεοδομίες, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για έναρξη ελέγχων από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, στις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αποστολή των πολυάριθμων ειδικών σημειωμάτων έρχεται να προστεθεί και η αμφισβήτηση της νομιμότητας των μέτρων σε ορισμένες περιπτώσεις, η οποία οδηγεί σε εμπλοκή και της δικαιοσύνης, όπως στο το θέμα της νομιμότητας ή μη στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί και των χώρων στάθμευσης και αποθηκών που έχουν αλλάξει χρήση.

Μάλιστα σχετικά με το θέμα της νομιμότητας ή μη στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Ο αρμόδιος υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς και Δωδεκανήσου περί ακυρότητας των μεταβιβάσεων των τακτοποιημένων ημιπαίθριων στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων, τονίζοντας ότι οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 3775/2009) για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσε πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στον νόμο και τη λογική.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο.

Από την πλευρά τους ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος εμμένει στις απόψεις το –επικαλούμενος τον νόμο Τρίτση του 1983 και τον νόμο 1977/85 σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαίρετων κτισμάτων– και συνεχίζει να συστήνει στα μέλη του να μην αναλαμβάνουν υποθέσεις μεταβίβασης τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων μέχρι να αποφανθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες έχει αναθέσει την υπόθεση στον αντεισαγγελέα Ν. Μαύρο για να συντάξει τη σχετική γνωμοδότηση.

Βασικό επιχείρημα των συμβολαιογράφων είναι ότι με βάση τον νόμο για κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης κτιρίου που έχει αποκτηθεί μετά το 1983 επισυνάπτεται υποχρεωτικά, εκτός από αντίγραφο της άδειας οικοδομής, και υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή της χρήσης του κτιρίου. Κάτι που δεν θα ισχύει με την αλλαγή της χρήσης του.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης