Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις η ύφεση σε Γερμανία, Αμερική

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις η ύφεση σε Γερμανία, Αμερική

Αρνητικές ειδήσεις σε Ευρώπη και Αμερική βυθίζουν τα χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου

Tα κακά μαντάτα ήρθαν από το εξωτερικό κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης. Η ύφεση στη Γερμανία κατά το β’ τρίμηνο ξεπέρασε το (-10%) ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 35% περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ειδήσεις αυτές οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά (-3,5%) συμπαρασύροντας όλες τις ευρωπαϊκές αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και με τις αμερικανικές αγορές που οδηγήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή των συνεδριάσεων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, αντιμετωπίζει τα ίδια υφεσιακά φαινόμενα με ισχυρότερες επιπτώσεις στους διάφορους κλάδους της οικονομίας και ειδικά στις τράπεζες ενώ ταυτόχρονα εξαρτάται άμεσα από τους ξένους επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε πάλι προς τις 620 μονάδες και τελικά έκλεισε με υποχώρηση της τάξης του (-2,14%) στις 618,86 μονάδες, δηλαδή κοντά στα επίπεδα που είχε πριν από 2 μήνες. Η αξία συναλλαγών και πάλι χαμηλή, διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. Ευρώ. Προφανέστατα, εκτός από την κρίση, η θερινή συγκυρία έχει επιδράσει στην χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν μόλις 21 έκλεισαν με θετική μεταβολή και 75 καθοδικά, ενδεικτικό των πιέσεων. Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί χρηματιστηριακοί δείκτες –με πρώτο αυτόν των τραπεζών- υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο τραπεζικός δείκτης μειώθηκε κατά (-5,35%), την μεγαλύτερη πτώση στο τελευταίο δίμηνο. Ο δείκτης των ταξιδιών –αναψυχής μειώθηκε κατά (-3,66%), ο δείκτης Εμπορίου (-3,45%), οι Πρώτες Ύλες (-3,04%), τα Πετρέλαια (-2,57%).

Το ‘υφεσιακό ντόμινο’ γίνεται εντονότερο και όλοι πλέον είναι λιγότερο αισιόδοξοι απ’ ότι πριν από μερικούς μήνες. Οι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι ο χειμώνας 2020 θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για την παγκόσμια οικονομία.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης