Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αδυναμία υπέρβασης των 630-640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και ελάχιστες συναλλαγές

Αδυναμία υπέρβασης των 630-640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και ελάχιστες συναλλαγές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με ελάχιστες συναλλαγές (σήμερα μόλις 24 εκατ. ευρώ), δυσκολεύεται ο Γεν. Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια των 630-640 μονάδων στα οποία συσσωρεύει πάνω από ένα μήνα. Η μικρή ανάκαμψη που πραγματοποίησε μέσα Ιουνίου προς τις 680 μονάδες δεν είχε συνέχεια καθώς επικράτησε μία παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 630 μονάδες συνοδευόμενη από χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος (διακοπών γαρ) να μην χρησιμεύει για εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά στις παρούσες συνθήκες, η αδυναμία ανοδικής κίνησης στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξηγήσεις και συμπεράσματα.

1. Αντανακλά την κακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της χειρότερης εκ των αναμενομένων πορείας του τουρισμού.

2. Η ύφεση για το τέλος του 2020 έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω από τους επενδυτικούς οίκους

3. Η ανάκαμψη για το 2021 δεν είναι πλέον σίγουρο ότι θα έχει σχήμα V, δηλαδή δεν θα είναι απότομη η ανάπτυξη.

4. Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερα ταλαιπωρηθεί από την αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών.

5. Οι ελληνικές τράπεζες βιώνουν μία ακόμη αρνητική συγκυρία με διευρυνόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό φαίνεται άμεσα στις τιμές των μετοχών τους.  

Οι αναλυτές περιμένουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο για το α’ εξάμηνο 2020 προκειμένου να σχηματίσουν μία εικόνα εάν και πόσο μπορεί να ανατραπεί μικροοικονομικά η αρνητική εικόνα και να επιστρέψουν σε «ενάρετο κύκλο».

Η συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου, χαρακτηρίστηκε από τις μικρότερες συναλλαγές του α’ εξαμήνου, μόλις 24 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, ότι ακόμη και την περίοδο της καραντίνας οι συναλλαγές ήταν περισσότερες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632,37 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,2%) και αξία συναλλαγών κάτω από 24 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά.

Οι τράπεζες αποδείχθηκαν πάλι ιδιαίτερα αδύναμες (-1,33%) και παρέσυραν τη χρηματιστηριακή αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,98%) τα οποία κατά το τελευταίο διάστημα είχαν αυξημένες συναλλαγές. Ανοδικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (αντίβαρο στις τράπεζες) με 1% και τα ταξίδια (1,16%).

Μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πορεία του Γενικού Δείκτη πλην της ισορροπίας πέριξ των 630 μονάδων. Ο Αύγουστος παραδοσιακά έχει τις μικρότερες συναλλαγές απ’ όλους τους μήνες. Από εκεί και πέρα, οι υγειονομικές εξελίξεις θα καθορίσουν και την πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου ειδικότερα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης