Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε πορεία ύφεσης η ελληνική οικονομία -0,2% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

13 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά το 1993. Ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, θέτοντας σε τροχιά ύφεσης την οικονομία.
Σε πορεία ύφεσης η ελληνική οικονομία -0,2% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ


Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά το 1993. Ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, θέτοντας σε τροχιά ύφεσης την οικονομία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης κάμψης στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές, εξέλιξη που επιβράδυνε τη μείωση του ΑΕΠ, για τεχνικούς λόγους.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ παρουσίασε οριακή αύξηση +0,3%, αντί μείωσης 1,2% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, την οποία αναλυτές αποδίδουν στις αυξημένες δαπάνες από την πλευρά της κυβέρνησης για ενισχύσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν καλύτερα των αναμενόμενων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο -0,7% σε ετήσια βάση.

"Τα νούμερα ήταν λίγο καλύτερα από ό,τι ανέμενα. Η ετήσια υποχώρηση κατά -0,2% είναι σχετικά μικρή. Η μείωση στις εισαγωγές ίσως περιόρισε αρκετά την πτώση", είπε ο Chris Pryce, οικονομολόγος στην Fitch Ratings.

"Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου είναι αυτά που μετρούν περισσότερο για την Ελλάδα και περιμένω να είναι χειρότερα καθώς περιλαμβάνει το 80% των τουριστικών αφίξεων. Μέχρι να έχουμε τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει", είπε.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανέκαμψε στο + 0,3% έναντι συρρίκνωσης 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, αποφεύγοντας για λίγο την ύφεση.

Δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε τριμηνιαία βάση, οριοθετούν τεχνικά την ύφεση. Η ελληνική οικονομία επεκτείνεται συνεχώς από το 1993, με την ανάπτυξη να αυξάνει αισθητά μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη το 2001.

Η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια ζήτηση και την κατανάλωση, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, με τα νοικοκυριά να επωφελούνται των χαμηλών επιτοκίων για την λήψη στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Τώρα η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης, εάν αποτύχει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διόρθωση των δημοσιονομικών ανισσοροπιών.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης από την Ελλάδα που θα επικεντρώνεται στις εξαγωγές και θα αντικαταστήσει το υπάρχον που στηρίζεται στην κατανάλωση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη έκθεσή του, προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2009 καθώς είναι ευάλωτη από το υψηλά ελλείμματα και τις εξωτερικές ανισσοροπίες. Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ προβλέπουν επίσης συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,25% και 0,9% φέτος.

"Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια ως αποτέλεσμα της στασιμότητας της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συνεχιζόμενης κάμψης στις ιδιωτικές επενδύσεις καθώς και των μειωμένων εσόδων από εξαγωγές υπηρεσιών", είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

"Αναμένουμε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και στο Γ' 3μηνο του έτους με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται κοντά στο -1% για το σύνολο του έτους σε ετήσια βάση".

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης