Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ανησυχίες του Υπ. Οικονομικών και οι προοπτικές για έκδοση νέου ομολόγου

27 Ιούλιου 2020 Σχόλια
Οι ανησυχίες του Υπ. Οικονομικών και οι προοπτικές για έκδοση νέου ομολόγου
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας προβληματίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας προβληματίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο φόβος (έως βεβαιότητα πλέον) για κατάρρευση των τουριστικών εσόδων και αύξηση των εκροών από τα αναδρομικά των συνταξιούχων πλανάται πάνω από το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως έχουμε αναφέρει και τις προηγούμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος της δημοσιονομικής κατάρρευσης από έλλειψη φορολογικών εσόδων και καθυστέρηση πληρωμών αποτελεί ένα βάσιμο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι το υπάρχον πλεόνασμα είναι επαρκές για να καλύψεις και τις ‘φορολογικές τρύπες’ και τον ελλειμματικό (από εισφορές) ΕΦΚΑ και έτσι δεν θα χρειαστεί άμεση βοήθεια από την Ε.Ε. ούτε πρόγραμμα (Μνημόνιο). Άλλωστε έχει προγραμματίσει και μία ακόμη έκδοση κρατικού ομολόγου (η διάρκεια θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϋπολογισμού) που θα βοηθήσει να καλυφθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η προοπτική έκδοσης νέου ομολόγου φαντάζει πολύ πιθανή μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου συνεχίζουν να υποχωρούν, φτάνοντας στο 1,05% και πιθανότατα (αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) να φτάσουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 0,93% που είδαμε τον Φεβρουάριο.

Συνεχίζεται η πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μέσα σε περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών (θερινή ραστώνη γαρ) και αυξημένης μεταβλητότητας κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ήταν ανοδικές ενώ μεικτές τάσεις ήταν στην Αμερική. Το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται ιδιαίτερα από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος που προκαλούν τα οικονομικά προβλήματα που προαναφέραμε και, βέβαια, η γεωπολιτική αβεβαιότητα. Πάντως στο εξωτερικό, οι μεγαλύτεροι φόβοι είναι η εξάπλωση του covid-19 στον υπόλοιπο πλανήτη (πλην Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ) καθώς και ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε ανοδικά με αγοραστικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές, υποχώρησε σταδιακά προς τις 627,5 μονάδες για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 626,08 μονάδες με υποχώρηση (-1,3%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά.

Ο μοναδικός κλάδος που διαμορφώθηκε ανοδικά ήταν τα Βιομηχανικά Προϊόντα (0,97%). Στους κλάδους με τη μεγαλύτερη υποχώρηση βρέθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,99%), Πετρελαϊκών (-1,61%), Πρώτων Υλών (-1,48%).

Το ανησυχητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι ότι ο ‘κλάδος ατμομηχανή’ δηλαδή ο τραπεζικός , συνεχίζει να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα (NPL’s) ενώ και οι ξένοι επενδυτές παραμένουν θεατές εν μέσω κρίσης. Αν προσθέσουμε και τα δημοσιονομικά θέματα που ανακύπτουν τότε οι πιθανότητες να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γεν. Δείκτης είναι μεγάλες. Να υπενθυμίσουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το μόνο εντός Ε.Ε. που δεν κατάφερε να ανακτήσει πάνω από το 20% των απωλειών της περιόδου του lockdown ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές πλησίασαν στο 10% από τα ιστορικά υψηλά τους.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης