Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κ. Κόλλιας: Να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις στον εξωδικαστικό

Κ. Κόλλιας: Να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις στον εξωδικαστικό
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: [email protected]


Αθήνα, 27-07-2020  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την επαναλειτουργία έστω για δύο μήνες της πλατφόρμας για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ζητά, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Με την επιστολή, ο κ. Κόλλιας υπενθυμίζει ότι το ΟΕΕ είχε διατυπώσει ανάλογο αίτημα και στις 29 Απριλίου, ενόψει τότε της λήξης της προθεσμίας στις 30 του ίδιου μήνα.  

Επισημαίνει ότι, πολλές επιχειρήσεις, που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στον μηχανισμό, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, λόγω προβλημάτων και δυσχερειών από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ελαστικότητα, έστω στους οφειλέτες εκείνους που είχαν ενεργή αίτηση υπό επεξεργασία και δεν δόθηκε καμία παράταση, κάποιου εύλογου διαστήματος για αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και για αυτούς, που είχαν καταθέσει αίτηση έως την προβλεπόμενη ημερομηνία, 30 Απριλίου 2020, και δεν έγινε δεκτή από το σύστημα, για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους», αναφέρεται στην επιστολή.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία της πλατφόρμας έστω για δύο μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2020
Αρ. πρωτ.: Φ/1/2073

Προς:
-Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
-Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
κ. Φώτη Κουρμούση

Θέμα: Αίτημα του ΟΕΕ για την επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 4469/2017, κάθε οφειλέτης μπορούσε να υποβάλει αίτηση, για την υπαγωγή του στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, έως την 30η Απριλίου 2020.
Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Απριλίου, πολλές επιχειρήσεις που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους, λόγω προβλημάτων και δυσχερειών που προήλθαν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, της εκ περιτροπής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, της αδυναμίας ηλεκτρονικής άντλησης επικαιροποιημένων στοιχείων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται πιστοποιητικά βαρών, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης πιστοποιητικά πρωτοδικείων και ποινικών μητρώων των οφειλετών, κ.α..
Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ελαστικότητα, έστω στους οφειλέτες εκείνους που είχαν ενεργή αίτηση υπό επεξεργασία και δεν δόθηκε καμία παράταση, κάποιου εύλογου διαστήματος για αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και για αυτούς που είχαν καταθέσει αίτηση έως την προβλεπόμενη ημερομηνία, 30 Απριλίου 2020, και δεν έγινε δεκτή από το σύστημα, για τους παραπάνω αναφερομένους λόγους.
Επειδή η προθεσμία της 30ης Απριλίου 2020, για υπαγωγή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ήταν εντός της περιόδου ισχύος των περιοριστικών μέτρων, επανερχόμαστε στην θέση που διατύπωσε από τις 29/4/2020 ο Φορέας μας, για ανάγκη παράτασης της προθεσμίας της λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και ζητούμε το άνοιγμα εκ νέου της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Να τους δοθεί δηλαδή η δυνατότητα, με μια δίμηνη έστω παράταση, προσκόμισης των δικαιολογητικών που υπολείπονται και υποβολής τους στην εφαρμογή, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης