Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απάντηση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους

8 Αύγουστου 2009
  • ΣE ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο σχετικά με το θέμα της νομιμότητας ή μη στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί και των χώρων στάθμευσης και αποθηκών που έχουν αλλάξει χρήση.
ΣE ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο σχετικά με το θέμα της νομιμότητας ή μη στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί και των χώρων στάθμευσης και αποθηκών που έχουν αλλάξει χρήση.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σουφλιάς απέκλεισε κατηγορηματικά χθες τους ισχυρισμούς του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς και Δωδεκανήσου περί ακυρότητας των μεταβιβάσεων των τακτοποιημένων ημιπαίθριων στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων, τονίζοντας ότι οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 3775/2009) για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.) είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσε πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στον νόμο και τη λογική.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο.

Σχολιάζοντας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απόψεις ότι «οι ημιυπαίθριοι είναι στον αέρα», επειδή οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες, αναρωτήθηκε «προς τι οι αμφιβολίες και η σύγχυση» και τόνισε ότι «κανείς δεν ζητά από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό».

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για κάποιους που «με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους, για τους δικούς τους λόγους, προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος οι ίδιοι, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν».

Από την πλευρά του, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος εμμένει στις απόψεις του –επικαλούμενος τον νόμο Τρίτση του 1983 και τον νόμο 1977/85 σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων– και συνεχίζει να συστήνει στα μέλη του να μην αναλαμβάνουν υποθέσεις μεταβίβασης τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων μέχρι να αποφανθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες έχει αναθέσει την υπόθεση στον αντεισαγγελέα Ν. Μαύρο για να συντάξει τη σχετική γνωμοδότηση.

Βασικό επιχείρημα των συμβολαιογράφων είναι ότι με βάση τον νόμο για κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης κτιρίου που έχει αποκτηθεί μετά το 1983 επισυνάπτεται υποχρεωτικά, εκτός από αντίγραφο της άδειας οικοδομής, και υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή της χρήσης του κτιρίου. Κάτι που δεν θα ισχύει με την αλλαγή της χρήσης του.

Συνεπώς, άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς και Δωδεκανήσου, Κ. Βλαχάκη, ο οποίος έσπευσε να διαφωνήσει με τον κ. Σουφλιά για τη νομιμότητα των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται με την κυβερνητική ρύθμιση, διευκρινίζοντας ότι «ο ρόλος των συμβολαιογράφων είναι να ελέγχουν τη νομιμότητα, διότι διαφορετικά αυτά που αναφέρει ο υπουργός θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν και από τα ΚΕΠ».

Ερωτηθείς σχετικά για τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά, τονίζει ότι το θέμα είναι καθαρά νομικό και πιστεύει πως η επιλογή του Συλλόγου να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ήταν η πιο ενδεδειγμένη. Και αυτό διότι η Eισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κρίνει για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και άλλων χώρων με καθαρά νομικά και μόνο κριτήρια και πέρα από όποια δημοσιονομική σκοπιμότητα.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης