Αποτελέσματα live αναζήτησης

Nέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό τον φόβο «θερμού επεισοδίου»

Nέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό τον φόβο «θερμού επεισοδίου»

Η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επηρέασε τα ξένα χρηματιστήρια


του Νίκου Σακελλαρίου


Ο φόβος για στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σκίασε και την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ωστόσο και το κλίμα στο εξωτερικό δεν ήταν καλό αφού η ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αποτέλεσαν αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις, πρώτα στις ασιατικές αγορές και μετά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα με το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι αδυνατεί να δρομολογήσει μία στοιχειώδη ανοδική αντίδραση εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες έχουν επιστρέψει πολύ κοντά στα προ Covid-19 επίπεδα τιμών.

Το μοναδικό θετικό (εκτιμούμε) χαρακτηριστικό της υποχώρησης της Παρασκευής ήταν ότι υπήρχε μεγαλύτερος τζίρος (92,5 εκατ. Ευρώ) και αυξημένη μεταβλητότητα, στοιχεία -που αν μη τι άλλο- παραπέμπουν σε συναλλακτικό ενδιαφέρον. Ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων με 45 ανοδικές μετοχές και 47 πτωτικές.

Συνεχίστηκε η πτώση στις τραπεζικές μετοχές (-2,1%) που φαίνεται ότι επηρεάζονται και από τις αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων σε ότι αφορά τα NPL’s που διογκώνονται λόγω της κρίσης. Ο κλάδος ταξιδιών υποχώρησε κατά (-5,11%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (0,48%), βιομηχανικών υπηρεσιών (0,99%), χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (0,28%).

Αναμένεται αναθεώρηση της αξιολόγησης της FITCH

H Fitch, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει το outlook της Ελλάδας σε σταθερό -στην οποία είχε προχωρήσει τον Απρίλιο- γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική επίδραση της κρίσης λόγω της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στους εξωτερικούς λογαριασμούς. Πλέον προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,6% φέτος (από 8,1% πριν), αντανακλώντας τα αναγκαία μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας, την παγκόσμια ύφεση καθώς και τη "βουτιά" που θα δεχτεί ο τουρισμός.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης