Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σκηνικό πολέμου φοβίζει το ελληνικό χρηματιστήριο

Το σκηνικό πολέμου φοβίζει το ελληνικό χρηματιστήριο

«Μείγμα χρηματιστηριακής καταστροφής» η ύφεση, ο Covid-19, η ανυπαρξία τουρισμού και τώρα ο φόβος του πολέμου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Αμηχανία και ανησυχία είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν πλήρως τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η χαρά της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε μέσα σε λίγες ώρες τη θέση της για την ανησυχία που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις. Ουδείς γνωρίζει εάν θα πάμε σε κάποιο ‘θερμό επεισόδιο’ αν και λίγοι τολμηροί στα χρηματιστηριακά προβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε τοποθετήσεις παρά το αρνητικό κλίμα. Είναι, ως συνήθως, αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι στις κρίσεις.

Ανάλυση δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες κρίσης και κάτω από τις κανονιοφόρους του τουρκικού ναυτικού. Ωστόσο το σκηνικό μοιάζει εφιαλτικό για χρηματιστήριο. Οικονομική ύφεση που οι ξένοι οίκοι την ανεβάζουν προς το 10% πλέον για την Ελλάδα, πανδημία με μηδενισμό των τουριστικών αφίξεων και φόβοι πολέμου συνθέτουν ίσως το χειρότερο σκηνικό για το ελληνικό χρηματιστήριο από το 1974 (τότε ήταν η εισβολή στην Κύπρο και η έναρξη της ενεργειακής κρίσης).

Τα 31 εκατ. Ευρώ, αξία συναλλαγών που πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα ήταν οι χαμηλότερες συναλλαγές από την αρχή του χρόνου. Τους λόγους τους αναφέραμε. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε εκ νέου προς τις 640,35 μονάδες (-1,14%) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 58 καθοδικά. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος τροφίμων-ποτών εξαιτίας κυρίως της μετοχής της Coca-Cola. Ο κλάδος τεχνολογίας αυξήθηκες κατά 0,37% και ο κλάδος τροφίμων κατά 1,01%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος (-3,8%) που παραμένει ο πλέον ευμετάβλητος όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά παγκοσμίως. Η εκτίμηση για άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παγκοσμίως στα επίπεδα των 800 δις. Ευρώ αποτελεί έναν ‘τραπεζικό εφιάλτη’ για το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα.

Πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε και στον κλάδο των πετρελαϊκών (-3,2%) αλλά και στον κλάδο της Υγείας (-3,6%).

Προβλέψεις ή εκτιμήσεις για τις εξελίξεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν ξεκαθαρίσει το γεωπολιτικό σκηνικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτως η άλλως οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες αλλά τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο, μπορούν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα κέρδη για τους τολμηρούς στα παρόντα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο (σε επίπεδο Γεν. Δείκτη) παραμένει το πλέον υπερπουλημένο ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης