Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο για αύξηση των φορολογικών εσόδων

6 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • ΣE άμεση κινητοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει τις αποκλίσεις στα έσοδα και συνεπώς να προσεγγίσει τον στόχο για έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009.
«Συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο για αύξηση των φορολογικών εσόδων                                             

 ΣE άμεση κινητοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει τις αποκλίσεις στα έσοδα και συνεπώς να προσεγγίσει τον στόχο για έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009.

Προς την ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και τα μέτρα για την εξοικονόμηση δαπανών που θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρονική παράταση του ενός έτους για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, βασιζόμενος στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε συνθήκες ύφεσης.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «μαζέψει» το έλλειμμα «κόντρα στα αρνητικά προγνωστικά» των τελευταίων ημερών. Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ και το ΙΟΒΕ, χθες ήταν η σειρά της Alpha Bank να εκφράσει τους φόβους της αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των Δημόσιων Οικονομικών.

Για το 2009 η Alpha Bank αναφέρει ότι «με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για αύξηση των εσόδων και συγκράτηση των δαπανών, εκτιμάται τώρα αύξηση των καθαρών εσόδων γύρω στο 6,1% και των πρωτογενών δαπανών γύρω στο 9,4%. Ωστόσο, με αυτές τις εκτιμήσεις το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το 5,0% του ΑΕΠ».

Στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank αναφέρει ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009 αποκλίνει σημαντικά από τους αναθεωρημένους στόχους του που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2009-2013».

«Ειδικότερα», σημειώνει η Alpha Bank, «σημειώνεται η σημαντική υστέρηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (ΤΠ), τα οποία ήταν μειωμένα κατά -3,3% στο 1ο 6μηνο 'Α09, έναντι των εκτιμήσεων του ΠΣΑ 2009-2013 για αύξησή τους κατά 14,8%, και η μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών του ΤΠ κατά 14,9% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων του ΠΣΑ για αύξησή τους κατά 10,2%».

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού η Alpha Bank σημειώνει ότι «ανήλθαν σε 22,2 δισ. ευρώ στο 1ο 6μηνο 'Α09, σημειώνοντας πτώση κατά -3,3% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησής τους μόνο κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο 1ο 6μηνο 'Α08 και κατά 2,3% στο 1ο 6μηνο 'Α07. Eτσι, η εξέλιξη των εσόδων του ΤΠ διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Π2009 για αύξησή τους κατά 20,5% (συμπεριλαμβανομένων και εσόδων 972 εκατ. ευρώ από τους ειδικούς λογαριασμούς), αλλά και από τις εκτιμήσεις του ΠΣΑ 2009-2013 για αύξησή τους κατά 14,8%. Σημειώνεται ότι η πτώση των καθαρών εσόδων του ΤΠ στο 1ο 6μηνο 'Α09 οφείλεται και στην αύξηση κατά 31,9% των επιστροφών φόρων, έναντι στόχου του Π2009 για μείωσή τους κατά -9,7% και του ΠΣΑ 2009-2013 για αύξησή τους κατά 12,1%.

Γενικά, από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα του ΤΠ το 2009 δεν μπορεί πλέον να αυξηθούν άνω του 6,4% το 2009 (από -3,3% στο 1ο 6μηνο 'Α09), παρά το ότι: α) το μεγαλύτερο μέρος των φόρων περιουσίας προγραμματίζεται να εισπραχθεί στο 2ο 6μηνο 'Α09, β) αναμένονται σημαντικά πρόσθετα έσοδα από τα μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα, που ήδη εφαρμόζονται από τον Ιούλ. 'Α09 και γ) αναμένονται σημαντικά αυξημένα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που θα εισπραχθούν τον Οκτ.-Δεκ. 'Α09».

Αναφερόμενη στις αδυναμίες είσπραξης βεβαιωμένων απαιτήσεων του Δημοσίου, η Alpha Bank σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «είναι εμφανές ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος για την είσπραξη των βεβαιωμένων φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου (ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ), στην ίδια περίοδο κατά την οποία η φορολογική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων αυξάνεται με την επιβολή των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Από την άλλη πλευρά, οι οργανωτικές αδυναμίες στο σύστημα είσπραξης των φόρων περιουσίας εμποδίζουν την ομαλή είσπραξη των εσόδων από την πηγή αυτή».

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης