Η χαρά για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης μετατράπηκε σε ανησυχία για τα γεωπολιτικά

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

21 Ιούλιος 2020
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε από το 1,08% στο 1,12% μέσα σε μία ώρα Taxheaven.grΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα «τύμπανα πολέμου» που ήχησαν δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης λόγω της τουρκικής NAVTEX, χάλασαν αισιόδοξο κλίμα που είχε δημιουργηθεί λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Γενικός Δείκτης ενώ είχε ξεπεράσει τις 660 μονάδες, βρέθηκε να υποχωρεί κατά (-2,28%) και να κλείνει τελικά στις 638,27 μονάδες. Η μεγαλύτερη ημερήσια μεταβλητότητα κατά το τελευταίο έτος.  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε υποχωρήσει στο 1,08%  στη μέση της συνεδρίασης για να αυξηθεί προς το 1,12% όταν βγήκαν οι γεωπολιτικές ειδήσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ποσά που θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές αλλά και για άλλα blue chips. Ο Γενικός Δείκτης, στη μέση της συνεδρίασης, είχε ξεπεράσει τις 663 μονάδες και με αυξημένους (σε σχέση με άλλες συνεδριάσεις) όγκους συναλλαγών. Μόλις 1,5 ώρα πριν λήξει η συνεδρίαση, οι ειδήσεις για την τουρκική NAVTEX άλλαξε το κλίμα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλητές και να κλείνουν ανοικτές θέσεις αγορών από το πρωί με αποτέλεσμα να περάσει ο Γενικός Δείκτης σε αρνητικό πρόσημο και να κλείσει στις 638,27 μονάδες.  Οι επόμενες ώρες θα δείξουν εάν οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Τουρκίας, επηρεάσουν περισσότερο την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και εάν τελικά βρεθούμε μπρος σε ένα ‘θερμό επεισόδιο’ με άσχημες διαστάσεις.

Χρηματιστηριακός ενθουσιασμός για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρωινή χαρά για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν εμφανής σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο ελληνικό. Μία συμφωνία που την περίμεναν οι ευρωπαίοι εδώ και μήνες επιτεύχθηκε και εκτίναξε τις αποδόσεις των μετοχών. Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης αν και πέρασε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Νοτίων και των «φειδωλών» Βορείων τελικά έκλεισε χθες το βράδυ με μικρές υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Οι Νότιοι (μαζί με την Γερμανία) δέχθηκαν να υποχωρήσουν οι επιχορηγήσεις κάτω από τα 400 δις ευρώ (έκλεισαν στα 390 δις ευρώ) και οι ‘φειδωλοί’ δέχθηκαν να διαμορφωθεί ο λόγος επιχορηγήσεων/δανείων στο 55/45 αντί στο 50/50 όπως αρχικά ήθελαν.

Επί της ουσίας, οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές περίμεναν ότι η συμφωνία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έκλεινε αφού ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων των κρατών μελών. Απλώς έδειξε ότι οι διαφορές σε επίπεδο νοοτροπίας ανάμεσα στα 27 μέλη της Ε.Ε. είναι μεγάλες αλλά, τουλάχιστον, επιλύονται με καλή θέληση.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι διεθνείς επενδυτές είχαν αντιληφθεί ότι παρά τη ‘σκληρή γλώσσα’ των ηγετών, η συμφωνία θα ερχόταν αργά η γρήγορα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η συμφωνία μάλλον ήρθε γρηγορότερα απ’ ότι την περίμεναν, αφού κάποιοι είχαν προεξοφλήσει περισσότερες διαπραγματεύσεις. Καθοριστικός για μία ακόμη φορά ήταν ο ρόλος της Γερμανίας (όπως τον εκφράζει η Άνγκελα Μέρκελ) που ουσιαστικά πίεσε τους ‘φειδωλούς’ για να συμφωνήσουν.

Ισχυρή αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Χρηματιστηριακά, ο δείκτης DAX έχει επιστρέψει πάνω από τις 13.000 μονάδες φτάνοντας ήδη σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά που είχε τον Φεβρουάριο πριν από την κρίση του covid-19. Αν δεχθούμε ότι οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις, φαίνεται ότι προεξοφλείται η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2020.

Στη Γαλλία, η ανάκαμψη του CAC 40 δεν είναι αντίστοιχη του γερμανικού δείκτη (απέχει περίπου 12% από τα ιστορικά υψηλά). Ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν ότι οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις θα κλείσουν τη χρονιά είτε με μικρή αύξηση της κερδοφορίας είτε με οριακές ζημιές. Τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας είναι εμφανέστατα μεγαλύτερα απ’ ότι της γερμανικής.

Στην πολύπαθη (λόγω covid-19) Ιταλία, ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης MIB έχει επιστρέψει πάνω από τις 21.000 μονάδες και βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Για την ιταλική οικονομία, προεξοφλήθηκε χρηματιστηριακά, ότι θα πάρει την ‘μερίδα του λέοντος’ από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και από τα δάνεια. Το συνολικό πακέτο που θα εισρεύσει στο ιταλικό κράτος θα ξεπεράσει τα 200 δις ευρώ δηλαδή περίπου 20% του ιταλικού ΑΕΠ.