Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επένδυση 2,1 δισ. για οπτικές ίνες

6 Αύγουστος 2009
  • Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης 2 εκατ. ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα μας.
Επένδυση 2,1 δισ. για οπτικές ίνες

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης 2 εκατ. ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα μας.


Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές για την υλοποίηση ενός εκ των πλέον φιλόδοξων έργων των τελευταίων ετών, της υλοποίησης ενός δικτύου οπτικών ινών που θα φθάσει σε 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, προέβη χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο υπουργός παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κρατική χρηματοδότηση, και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Το έργο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 7 έτη από τη στιγμή που θα επιλεγούν οι ανάδοχοι, κάτι που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, αναμένεται να γίνει μέσα στο α’ 6μηνο του έτους. Οι πρώτες συνδέσεις μέσω δικτύων οπτικών ινών δεν αποκλείεται πάντως να είναι διαθέσιμες ακόμη και το 2012. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι η τηλεϊατρική, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και τηλε-εργασία. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Η χώρα πρόκειται να χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές και για κάθε ζώνη θα δημιουργηθεί ένας Ειδικός Φορέας Διαχείρισης (Ε.ΦΟ.ΔΙΑ) από το κοινοπρακτικό σχήμα που θα κερδίσει τον διαγωνισμό για κάθε υποέργο. Το πλάνο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 52 ακόμη πόλεις της χώρας (πρωτεύουσες νομών συν κάποια σημαντικά αστικά κέντρα) και συνολικά 186 δήμους. Σε κάθε Ε.ΦΟ.ΔΙΑ θα μπορεί μεν να συμμετάσχει κάποιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο. Όσον αφορά στον ΟΤΕ, η διοίκηση του οποίου έχει εκφράσει αρκετές αντιρρήσεις, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν γίνει επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την νυν αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και το κλίμα δείχνει να είναι θετικό.
Επένδυση 2,1 δισ. για οπτικές ίνες

Χωρίς τέλη
Θετικό στοιχείο για την προσέλκυση των επενδυτών είναι και το ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει πως κατά την ανάπτυξη του δικτύου δεν θα καταβάλλονται τέλη διέλευσης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα θέμα που είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών στο παρελθόν. Όπως είναι αναμενόμενο, η απαλλαγή από το τέλος αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης εκτιμάται σε 15 έτη, ενώ η διάρκεια της σύμπραξης θα είναι 30ετής. Το κράτος θα καταβάλει χρηματοδοτική συμβολή 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας.

Ο Ε.ΦΟ.ΔΙΑ θα αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της υποδομής (σκοτεινή ίνα) και θα τη διαθέτει μετά σε άλλους παρόχους δικτυακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι τελευταίοι θα είναι εκείνοι που θα προσφέρουν υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τη στιγμή της δημοσίευσης του νόμου, κανένα νέο κτήριο δεν θα αδειοδοτείται εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης ινοοπτικής καλωδίωσης, στοιχείο που αποτελεί ελληνική πρωτοπορία. Επίσης, η σύνδεση χρηστών γίνεται με αίτησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί οροφοκτησίας.

Τα επόμενα βήματα

Από χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την «Εγκατάσταση Εθνικής Υποδομής Δικτύου Οπτικών Ινών Ανοικτής Πρόσβασης» βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου. Το κείμενο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.yme.gr) και τα σχόλια μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη άτυπη διαβούλευση με την Ε.Ε., η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και το τελικό σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα έχει κατατεθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, θα γίνει η επιλογή του τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την έκδοση των τευχών δημοπράτησης με στόχο η διαγωνιστική διαδικασία να πραγματοποιηθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010 και, μάλιστα, όσο νωρίτερα γίνεται. Παράλληλα, όμως, από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει σειρά παρουσιάσεων του έργου (road show) για την προσέλκυση επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης