Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κοντά στην εξεύρεση λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο

Κοντά στην εξεύρεση λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου , συνεργάτη του Taxheaven

To «Σαββατοκύριακο των μεγάλων συγκρούσεων» της Ε.Ε. μάλλον πέρασε σχετικά αναίμακτα αφού ‘Βόρειοι και Νότιοι’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν τελικά την διάθεση να βρουν κοινή πορεία σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πολλούς αναλυτές, η κρίση αυτή ουσιαστικά έδειχνε ότι θα είχε λύση μέσα από μία τακτική διακρατικού ‘παζαριού’. Μία λύση που ουσιαστικά θα βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και των δύο πλευρών, όπως το περίμεναν πολλοί ειδήμονες σχετικά με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές (την αντίδραση των οποίων υπολόγιζε ιδιαίτερα η κα Λαγκάρντ), αυτές τήρησαν στάση αναμονής τη Δευτέρα ή ήπιων προληπτικών ρευστοποιήσεων. Οι αντιδράσεις μέσα στην εβδομάδα θα δείξουν εάν και κατά πόσον οι αγορές είναι ευχαριστημένες με τη λύση που θα δοθεί.

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν;

Για να δούμε το τέλος της επιχείρησης ‘Ταμείο Ανάκαμψης’, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η τελική συμφωνία και μετά θα πρέπει να δούμε πως θα επιδράσουν οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια στις οικονομίες των Κρατών μελών. Προς το παρόν μάλλον ξεπερνούμε τις αρχικές διενέξεις και τις μάχες συμφερόντων. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και ίσως πέρα και από το 2021. Άλλωστε η ΕΚΤ δήλωσε την Παρασκευή αποφασισμένη να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επιστροφή των οικονομιών της Ε.Ε. προς την ανάπτυξη.

Για την Ελλάδα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ίσως το μοναδικό σωσίβιο για μία οικονομία που πλήττεται από έλλειψη ζήτησης, από τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα ανοίγματα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και από μία δημοσιονομική απορρύθμιση που προκλήθηκε λόγω του δίμηνου (σχεδόν) lockdown αλλά και της υστέρησης αφίξεων στον τουρισμό. Πάντως, η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (αποτελεί τον καλύτερο δείκτη οικονομικής αξιολόγησης από τις αγορές) στο 1,15% δείχνει , τουλάχιστον, ανακούφιση για την εξεύρεση κοινής λύσης στις συνομιλίες.

Ανοδικά το ελληνικό χρηματιστήριο

H συνεδρίαση της Δευτέρας (20/7) ήταν, ίσως, η καλύτερη συνεδρίαση του Ιουλίου. Και η άνοδος των επιμέρους κλαδικών δεικτών ήταν ικανοποιητική και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων διαμορφώθηκε στο 3 προς 1. Μόνο ο όγκος των συναλλαγών μας απογοήτευσε καθώς δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. Ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 653,15 μονάδες με άνοδο 1,82%. Ιδιαίτερα δυναμικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο 3,95% (μετά από παρατεταμένη υποχώρηση μέσα στον Ιούλιο) ενώ επίσης ανοδικά ξεχώρισαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (διυλιστήρια) με 4,2%, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (1,99%) και τεχνολογίας (1,81%). Υποχώρησε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (-0,7%) λόγω υποχώρησης της μετοχής της Coca Cola.

Ευχάριστες ειδήσεις και για το εμβόλιο κατά covid 19

Ανάμεσα στις θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η ολοένα και αυξανόμενη ειδησιογραφία για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού. Πότε βρετανικά εργαστήρια της Οξφόρδης είναι κοντά, πότε αμερικανικές εταιρείες, πότε Κινέζοι και πότε Ρώσοι, ανακοινώνουν ότι βρήκαν εμβόλιο (α) που αντιμετωπίζουν τον ιό. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος (όπως και τα συμφέροντα) αλλά φαίνεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σημαντικές ειδήσεις, τις οποίες προεξοφλούν οι χρηματιστηριακές αγορές.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης