Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πορεία πάνω σε ναρκοπέδιο για το ελληνικό χρηματιστήριο

Πορεία πάνω σε ναρκοπέδιο για το ελληνικό χρηματιστήριοΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε σε επίπεδα Γεν. Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες με αυξημένη μεταβλητότητα δεν μπορεί να ικανοποιεί τους επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μετά την ολοκλήρωση (με 8 πτωτικές συνεδριάσεις) μίας μίνι διόρθωσης, ο Γενικός Δείκτης τέλειωσε την εβδομάδα στις 641,48 μονάδες μετά και την άνοδο 0,62% την Παρασκευή. Αξιοσημείωτη για μία ακόμη συνεδρίαση, η χαμηλή αξία συναλλαγών που περισσότερο προβληματίζει για τη χρηματιστηριακή εικόνα.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ισορροπεί ανάμεσα στην αισιοδοξία για την ψήφιση του Ταμείου Ανάκαμψης (το μόνο που μπορεί να κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία αυτή την περίοδο) και τις επιχορηγήσεις του και την απαισιοδοξία που προκαλούν τα δημοσιονομικά μεγέθη και η επιχειρηματική ανάπτυξη.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ‘φορολογικής νηνεμίας’ αλλά αυτές δεν επαρκούν από τη στιγμή που η επιχειρηματική δραστηριότητα βουλιάζει. Γενικότερα, παρά τις διάφορες δηλώσεις στελεχών και μετοχών επιχειρήσεων περί επιχειρηματικής δυναμικής η κατάσταση στο 7μηνο 2020 παραμένει για όλους τους κλάδους προβληματική.

Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει αναιμική και ο φόβος για την αύξηση των κρουσμάτων του covid-19 μεγάλος. Το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού είναι ισχυρό αλλά διόλου βέβαιο. Το τέλος του Ιουλίου και ο Αύγουστος θα πιστοποιήσουν εάν θα μπούμε στο Σεπτέμβριο μέσα σε υγειονομική ηρεμία αλλά και σε στοιχειώδη τουριστική ανάκαμψη.

Ερωτηματικά και ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο

Το άλλο θέμα με ιδιαίτερες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Η διεύρυνση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί δύο επιλογές. Η πρώτη την άμεση πώληση υπό την μορφή τιτλοποιημένων πακέτων που ως φαίνεται έχει εξαντληθεί και η δεύτερη την μελλοντική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς το παρόν η δεύτερη επιλογή είναι απομακρυσμένη, τουλάχιστον για το 2020.

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στις κερδισμένες και στις χαμένες μετοχές. Από τους κλάδους που πρωταγωνίστησαν ανοδικά ξεχώρισαν οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 2,16%, Υγεία (2,09%) και οι τράπεζες (2,09%) ενώ πτωτικά την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-2,32%), Πρώτων Υλών (-1,99%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,18%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης