Αποτελέσματα live αναζήτησης

10ο Π.Τ. ΟΕΕ Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος: Καταδίκη της επίθεσης προς εφοριακούς της ΔΟΥ Κοζάνης - Αίτημα για παράταση φορολογικών δηλώσεων και τακτοποίηση προστίμων ΜΥΦ

10ο Π.Τ. ΟΕΕ Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος: Καταδίκη της επίθεσης προς εφοριακούς της ΔΟΥ Κοζάνης - Αίτημα για παράταση φορολογικών δηλώσεων και τακτοποίηση προστίμων ΜΥΦ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
10o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση Ζαΐμη 21
Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Πληροφορίες: Κα Νικολοπούλου Βάσω
Τηλέφωνο: 2610 221645
Fax: 2610 241184
E-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Καταδίκη της επίθεσης προς εφοριακούς της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης


Ως Τοπική Διοίκηση του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, καταδικάζουμε απερίφραστα την δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν συνάδελφοι υπάλληλοι στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Κοζάνης, εν ώρα εργασίας.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και στις οικογένειες τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Η ασφάλεια των εργαζομένων στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, είτε αφορά στον Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Πόσω μάλλον δε, σε εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους όπως αυτή, που δοκιμάζονται οι αντοχές και η συνοχή της κοινωνίας και της οικονομίας. Ειδικά για τους εφοριακούς υπαλλήλους θα πρέπει να υπάρξει πλήρης προστασία, νομικής και εργασιακής φύσεως.
Η εύρεση λύσεων και η εφαρμογή τους είναι καθήκον όλων μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Παράταση ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και τακτοποίηση προστίμων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών έτους 2014»


Το Οικονομικό Επιμελητήριο Β.Δ. Πελοποννήσου & Δυτ. Ελλάδας έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ  κ. Γεώργιο Πιτσιλή

« Ως επιστημονικός φορέας που εκπροσωπούμε μεγάλο αριθμό οικονομολόγων και λογιστών φοροτεχνικών στην Δυτική Ελλάδα και έπειτα από επαφές με τους Συλλόγους των λογιστών της περιφέρειάς μας, έχουμε διαπιστώσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη μας και τους συναδέλφους μας, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από όλες τις έκτακτες νέες αποφάσεις που εκδόθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά και από τις συνήθεις υποχρεώσεις τους. 

Δεδομένου ότι ο χρόνος μελέτης, ερμηνείας και εκτέλεσης όλων των νέων αποφάσεων έχει αυξηθεί υπερβολικά, προστιθέμενος στον ήδη αυξημένο παραγωγικό χρόνο των τρεχουσών τακτικών λογιστικών / φορολογικών εργασιών, υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρόνου. Επιπρόσθετα δημιουργείται υπερβολικό άγχος και σε πάρα πολλές περιπτώσεις κίνδυνος λάθους και μη ορθής απεικόνισης των λογιστικών και φορολογικών δεδομένων. Για τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε αναγκαία την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 30/09/2020.

Επιπλέον, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MyData, δεν είναι σαφές πως θα λειτουργήσουν οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), αλλά και πως θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στα διάφορα συστήματα πληροφορικής. Παρόλο που η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων πρόκειται για μια γενναία και σημαντική μεταρρύθμιση, απαιτείται χρόνος για την εφαρμογή και υλοποίησή της, καθώς θα πρέπει να υπάρχει τεχνολογική προσαρμογή των επιχειρήσεων και των λογιστών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα ήταν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, η διαδικασία απόσυρσης των ΦΗΜ να ολοκληρωθεί έως 30/09/2020.

Επιπρόσθετα, ενημερωθήκαμε για αποστολή προστίμων σε επιχειρήσεις, που αφορούν σε Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2014.
Η υποχρέωση υποβολής των ΜΥΦ για το 2014 ήταν κάθε τρίμηνο, ήτοι τέσσερις καταστάσεις ετησίως. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε το σύστημα Taxis κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δόθηκαν μεν παρατάσεις, ωστόσο υπήρξε και σημαντικός αριθμός εκπρόθεσμων μεταβολών των αρχικών στοιχείων, καθότι προκλήθηκαν δυσχέρειες κατά την υποβολή δήλωσης των αποκλίσεων. Με βάση την ΠΟΛ.1217/2018, η υποχρέωση καθορίστηκε σε μια φορά ετησίως. Έχει παρατηρηθεί ότι το πρόστιμο που εκδίδεται από το Δημόσιο, ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά περίοδο για τη χρήση 2014, ήτοι 4 περίοδοι * 100 ευρώ = 400 ευρώ. Με δεδομένο ότι με βάση την ανωτέρω ΠΟΛ.1217/2018, η υποχρέωση καθορίστηκε ως ετήσια και άρα το μέγιστο ποσό προστίμου είναι 100 ευρώ ετησίως, να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση λόγω Covid-19 και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις με πρόστιμο για το 2014 ύψους 400 ευρώ, αλλά ειδικά λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων ταμειακής στενότητας, με ένα πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ.
Επομένως, παρακαλούμε να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής ενός προστίμου ύψους 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών (ΜΥΦ) έτους 2014.

Ευελπιστούμε στην επίλυση των θεμάτων που σας παραθέτουμε στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας και κατανόησης και επισημαίνουμε ότι το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, αφουγκράζεται τον παλμό της πραγματικής οικονομίας και θα είναι πάντα αρωγός με την υποβολή προτάσεων και την επισήμανση θεμάτων προς βελτίωση ».

                                                                  
Από την Τοπική Διοίκηση του 10ου  Π.Τ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης