Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποκόμιση χρηματιστηριακών κερδών και φόβοι για τον covid-19

Αποκόμιση χρηματιστηριακών κερδών και φόβοι για τον covid-19


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ημέρα διόρθωσης για τις ισχυρές ξένες κεφαλαιαγορές σε Ευρώπη και αυξημένων πιέσεων (μετά το ξέφρενο ράλι) στις τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ ήταν η Τρίτη 14/7 για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η 8η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ήταν μάλλον υποτονική γεγονός που αφήνει προσδοκίες για πιθανή διακοπή της πτώσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629,24 μονάδες με υποχώρηση (-0,23%). Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή, μόλις στα 45,13 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ανησυχητικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 27 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 60 πτωτικά. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ‘ο μεγάλος ασθενής’ της χρηματιστηριακής αγοράς με αυξημένη μεταβλητότητα τον τελευταίο μήνα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά (-1,52%). Τις μεγαλύτερες απώλειες στη συνεδρίαση της Τρίτης είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,67%) , τεχνολογίας (-2,13%). Αντίβαρο της τραπεζικής διόρθωσης ήταν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) με άνοδο 1,8%. Ο κλάδος προσωπικών-οικιακών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2,19% και ο κλάδος του πετρελαίου (διυλιστήρια) κατά 1,7%.

Η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει εάν ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει να μείνει πάνω από τις 620 μονάδες ή θα προσεγγίσει χαμηλά 2μηνου, δηλαδή μέχρι τις 605 μονάδες. Σε υγειονομικό επίπεδο, επικρατεί μεγάλη ανησυχία μετά τα αυξημένα κρούσματα covid-19 ενώ σε οικονομικό επίπεδο περιμένουμε το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς (εισόδου) της Βρετανίας από την Τετάρτη 15/7 να δικαιώσει κάποιες τουριστικές προσδοκίες. Ένα άνοιγμα με διφορούμενα συναισθήματα. Τον υγειονομικό φόβο για εισαγόμενα κρούσματα και την επιχειρηματική ελπίδα για ανάκαμψη του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι εξαγωγές τον Μάιο 2020 μειώθηκαν κατά (-37%) σε σχέση με τον Μάιο 2019 ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούνιο 2020 υποχώρησε εκ νέου στο (-1,6%) εξαιτίας της καθίζησης της κατανάλωσης αλλά και των χαμηλών διατραπεζικών επιτοκίων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης