Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κόντρα στο ρεύμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ανόδου το ελληνικό χρηματιστήριο

Κόντρα στο ρεύμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ανόδου το ελληνικό χρηματιστήριο

Κόντρα στο ρεύμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ανόδου το ελληνικό χρηματιστήριο

Κόντρα στο ρεύμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ανόδου το ελληνικό χρηματιστήριο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το χρηματιστήριο λένε, «είναι ο καθρέπτης της επικαιρότητας στην οικονομία». Το ελληνικό χρηματιστήριο στην παρούσα συγκυρία αντικατοπτρίζει πλήρως την ανησυχία που επικρατεί στους επενδυτές για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ίσως γι’ αυτό και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται εδώ και μία εβδομάδα ανοδικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την καθοδική του πορεία και με χαμηλούς τζίρους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση (-0,3%) στις 630,72 μονάδες, αντιδρώντας στα επίπεδα των 620 μονάδων (χαμηλά ημέρας) που είχε υποχωρήσει στη μέση της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Για μία ακόμη φορά, ο τραπεζικός κλάδος ήταν εξαιρετικά αδύναμος (-2,07%), ενώ πιέστηκαν οι χρηματοοικονομικές (-2%), τα ταξίδια (-1,68%), οι πρώτες ύλες (-1,56%), το πετρέλαιο (-1,45%). Θετικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (2,37%) λόγω ΟΤΕ και τα τρόφιμα (1,75%) λόγω Coca-Cola.

Fear factors για το ελληνικό χρηματιστήριο

Η πορεία του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι οι επενδυτές φοβούνται:
→ την ύφεση στην ελληνική οικονομία,
→ την επίπτωσή της στις τράπεζες,
→ την πορεία του covid-19 και τις επιπτώσεις του στην ελληνική επιχειρηματικότητα και
→ την ελληνοτουρκική κρίση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Έχει δημιουργηθεί ένα ‘τοξικό μείγμα’ που ουσιαστικά έχει καθηλώσει τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του (-30%) από την αρχή του χρόνου, όταν η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών διαπραγματεύεται με απώλειες μέχρι (-15%) επί των χρηματιστηριακών τους δεικτών.

«Αδύναμος κρίκος» στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία

Οι επενδυτές βλέπουν ότι τα προβλήματα (επιχειρηματικά και δημοσιονομικά) είναι μεγάλα ανά την υφήλιο, ωστόσο θεωρούν ότι οι ισχυρές οικονομίες μπορούν να τα ανατρέψουν και να επιστρέψουν άμεσα στην ανάπτυξη. Για την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι τόσο το δημοσιονομικό σύστημα όσο και το ασφαλιστικό σύστημα έχουν ουσιαστικά διαλυθεί και βλέπουν ότι οι δείκτες χρέους έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, δηλαδή προ μνημονίων. Μία κατάσταση που μόνο με επιχορήγηση μέσα από το πακέτο των 32 δις ευρώ μπορεί να ανατραπεί. Οι περισσότεροι έλληνες και ξένοι αναλυτές, τονίζουν ότι η επιχορήγηση πρέπει να πάει προς μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Θα γίνονταν έτσι εάν το δημοσιονομικό σύστημα και το ασφαλιστικό σύστημα δεν είχαν απορρυθμιστεί εντελώς.

Τα δημοσιονομικά έσοδα έχουν μειωθεί πάνω από 20% σε μηνιαία βάση στο 3μηνο της πρόσφατης κρίσης του covid-19 ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν δημοσιονομικές ΄τρύπες’ και κατάρρευση ασφαλιστικών εσόδων που θα καλυφθούν είτε με μία ακόμη έκδοση ομολόγου μέχρι τον Οκτώβριο ύψους 10 δις ευρώ τουλάχιστον και δύο τουλάχιστον προσφορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου πάνω από 2 δις ευρώ.

Οι ελπίδες στο πακέτο των 32 δις ευρώ και ο κίνδυνος για νέα μνημόνια

Από εκεί και πέρα, η επιχορήγηση (όση και εάν είναι αυτή) μέσα από τα 32 δις ευρώ ουσιαστικά θα επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να αναδιοργανώσει τις πληρωμές του και τις ανάγκες του. Ουσιαστικά θα δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις.

Αν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερήσουν τότε η ελληνική οικονομία ίσως μπορεί στον δρόμο των νέων μνημονίων και η ανάπτυξή μας πάει πίσω για αρκετά χρόνια.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης