ΕΕΑ: Να συμπεριληφθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις στη μείωση ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

13 Ιούλιος 2020
Taxheaven.grΑθήνα, 13.07.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79
Τηλ:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219          
______________        
THE HELLENIC REPUBLIC ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. & Har. Trikoupi, Athens 10679
Tel:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219
www.eea.gr  [email protected]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Και οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να συμπεριληφθούν στη μείωση ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο»


Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων μέσω της επέκτασης του μέτρου της μείωσης ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο, έχει μία σοβαρή παράλειψη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνονται μόνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης και δεν γίνεται καμία αναφορά για τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

Δηλαδή βλέπουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι έκδηλη η πρόθεση της κυβέρνησης - και ορθά - να στηρίξει επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα. Όμως δεν πλήττεται άραγε το τουριστικό κατάστημα που λειτουργεί δίπλα στο εστιατόριο ή έξω από τη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα; Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν απασχολούν προσωπικό; Δεν συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων; Γιατί αυτός ο άδικος διαχωρισμός;

Καλούμε την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διορθώσουν την αδικία που συντελείται σε βάρος χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Ήδη είναι δύσκολη η προσπάθεια επιβίωσής τους λόγω της έλλειψης τουριστών. Μην συνεχιστεί η πολιτική απαξίωσης που μοιραία θα οδηγήσει ταχύτερα στο κλείσιμο τους. Δεν συμφέρει κανέναν αυτή η εξέλιξη και κυρίως την ελληνική οικονομία.

Ως Επιμελητήριο έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης του συνόλου των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει ένα ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και ότι αν χρειαστεί θα πάρει κι άλλα μέτρα. Περιμένουμε αυτή τη δέσμευσή της να την κάνει πράξη και να συμπεριλάβει στη μείωση των μισθωμάτων και τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις.   

Από το Ε.Ε.Α