Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βρούτσης : Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ δεκαεννέα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εννέα ομοιοεπαγγελματικές, μία διαιτητική απόφαση και τετρακόσιες τέσσερις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

12 Ιούλιου 2020 Σχόλια
Βρούτσης : Αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ δεκαεννέα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εννέα ομοιοεπαγγελματικές, μία διαιτητική απόφαση και τετρακόσιες τέσσερις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά

Σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή απάντησε ο Υπουργός εργασίας σχετικά με την παράταση των συμβάσεων που έληξαν κατά την περίοδο της πανδημίας.


Δείτε αναλυτικά την ερώτηση και την απάντηση στην βουλή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι σοβαρά τα ζητήματα τα οποία μας αναγκάζουν να υποχρεώνουμε τους Υπουργούς να έρχονται εδώ, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γιατί πραγματικά μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία μπορεί να δοθούν λύσεις. Άρα, χρειάζεται και οι Υπουργοί να επεξεργάζονται και να μελετούν τα θέματα που τους θέτουμε και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάρει νόημα ουσιαστικό και η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι η ασπίδα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Αυτό το οποίο πρόκειται να συμβεί -έχει ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει- με την ύφεση είναι ασφαλώς η αύξηση της ανεργίας, το πρόβλημα λειτουργίας πολλών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων και άρα η απώλεια θέσεων εργασίας.

Το μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπορεί με βραχίονα και θεσμό τις συλλογικές συμβάσεις να έχει μια ήπια εξέλιξη, ούτως ώστε η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων να είναι εύκολη και δυνατή, κυρίως δυνατή.

Έχουμε συμβάσεις, λοιπόν, οι οποίες έληξαν μέσα στην πανδημία. Έχουμε συλλογικές συμβάσεις τοπικές. Αναφέρω ως παράδειγμα την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των εργοδοτών στο Ηράκλειο Κρήτης και βέβαια την αντίστοιχη σύμβαση στη Ρόδο. Έχουμε, λοιπόν, δύο συμβάσεις που έληξαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Ενώ όλα παρατάθηκαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, από υποχρεώσεις προς το δημόσιο, μέχρι προθεσμίες, μέχρι ισχύουσες διατάξεις για οποιοδήποτε θέμα, δυστυχώς δεν υπήρξε παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια καθολική παράταση αντίστοιχη του διαστήματος που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα. Και βεβαίως, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων μερών, να υπάρχει και παράταση για συγκεκριμένες συμβάσεις για περισσότερο χρόνο. Θεωρώ δηλαδή αυτονόητο ότι έπρεπε να έχουν παραταθεί μέχρι 30/9/2020 όλες οι συμβάσεις που έληξαν μέσα στην πανδημία.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ τον κ. Κεγκέρογλου για την επίκαιρη αυτή ερώτηση. Θα απαντήσω μονολεκτικά και θα εξηγήσω τους λόγους. Αυτά που λέτε δεν γίνονται, κύριε Κεγκέρογλου. Παραβιάζουν ευθέως τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο πιστεύουμε, κάτι το οποίο στηρίζουμε. Και αυτό υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας μας.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα που θέτετε περί παράτασης της ισχύος όλων των ΣΣΕ, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη σύναψη κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ισχύει. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα της Βουλής, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, με βάση τον ν. 1876/1990.

Επιπλέον γνωρίζετε ότι κάναμε την παρέμβαση εν μέσω της πανδημίας και δώσαμε -το αναφέρατε και εσείς- επιπλέον τρίμηνη παράταση έως 30 Ιουνίου της ισχύος των κανονιστικών όρων των ΣΣΕ, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των οποίων η τρίμηνη παράταση έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, έως και την 30ή Απριλίου του 2020. Αυτό το κάναμε διότι θέλαμε εν μέσω πανδημίας –και αυτό ήταν το πραγματικό ενδιαφέρον και η ευαισθησία που δείξαμε- να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της πανδημίας, μέσα όμως στη χρονική περίοδο που υπήρχε η πανδημία στη χώρα μας και το lockdown.

Ωστόσο, επειδή επικαλείστε την επέκταση όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανεξαιρέτως, θέλω να πληροφορήσω τη Βουλή για τα εξής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και τα οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ δεκαεννιά κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εννέα ομοιοεπαγγελματικές, μία διαιτητική απόφαση, σύνολο είκοσι εννέα. Καμιά από τις ισχύουσες είκοσι εννέα συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν βρίσκεται στο τρίμηνο της παράτασης της ισχύος της.

Δεύτερον, έχουμε τετρακόσιες τέσσερις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων πενήντα δύο βρίσκονται στο τρίμηνο της παράτασης ισχύος.
Αυτό σημαίνει ότι από τις είκοσι εννέα ισχύουσες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι δεκαέξι λήγουν στις 31-12-2020, οι δέκα λήγουν μέσα στο 2021 και το 2022 και οι πέντε συλλογικές συμβάσεις εργασίας λήγουν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020.


Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των οποίων λήγουν οι κανονιστικοί όροι, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη της καταγγελίας τους. Συνεπώς, οι δεκαέξι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που λήγουν στο τέλος του έτους, θα έχουν τρίμηνη παράταση μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.

Οι άλλες δέκα συλλογικές συμβάσεις εργασίας που λήγουν μέσα στο 2021 και το 2022 είναι εκτός εμβέλειας της συζήτησής μας και δεν επηρεάζονται, ενώ οι πέντε συμβάσεις που λήγουν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020 θα έχουν τρίμηνη παράταση, σύμφωνα με το τι προβλέπει η νομοθεσία. Επομένως, στο διάστημα αυτό οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας, εργαζόμενοι και εργοδότες, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να συνάψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Θα απαντήσω στη δευτερολογία και θα κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα του κ. Κεγκέρογλου.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Προφανώς και δεν υπήρξε απάντηση. Υπήρξε μια αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Εγώ θα κάνω τον κόπο να επαναλάβω, γιατί ο Υπουργός δεν άκουγε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτομιλίας.
Το παρατηρήσατε, κύριε Πρόεδρε. Ως συνήθως, δεν ακούει το ερώτημά μου.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο. Για όλες τις συμβάσεις που έληξαν μέσα στην πανδημία χρειάζεται παράταση από τη λήξη τους για όσο διάστημα διήρκησε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Λέτε, λοιπόν, τρίμηνο. Βεβαίως, τρίμηνο. Όχι τρίμηνο ανεξάρτητα του πότε έληγε, δηλαδή μέχρι τον έκτο, όπως είπατε εσείς, αλλά τρίμηνο από τη λήξη τους. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια μερική λύση. Βέβαια, δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον δίνει το δικαίωμα στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν. Πότε θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν; Μέσα στην πανδημία, όπου δεν υπήρχε καν η δυνατότητα επαφής; Αμέσως μετά, όπου χαλάρωσαν τα μέτρα, αλλά η αγωνία όλων των κοινωνικών εταίρων ήταν πώς θα ενταχθούν σε μέτρα στήριξης και φυσικά, δεν είχαν τη δυνατότητα και τον χρόνο, αν θέλετε, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου χρειάζεται βεβαίως και μια ηρεμία που δεν θα επηρεάζεται από την έκτακτη κατάσταση;

Είναι μέτρο που προβλέπεται από τον νόμο, είναι μέσα στις αρμοδιότητές σας και θα πρέπει τουλάχιστο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να δώσετε αυτή την παράταση σε όλες τις συμβάσεις.

Έχουμε, όμως, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο σας αναφέρω. Λήγει στις 30 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας η συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων με τα τουριστικά γραφεία και τους ιδιοκτήτες. Δεν πρέπει να δώσετε τρίμηνη παράταση και από την τρίμηνη παράταση και μετά να ισχύει η μετενέργεια; Αυτό δεν είναι μια λογική σειρά των πραγμάτων; Αυτό το πράγμα σας ρωτάμε.

Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων δεν το προκαλεί ο χθεσινός νόμος. Το προκαλεί η αδιαφορία να ληφθούν αποφάσεις, η αδράνεια να ληφθούν αποφάσεις, η αδράνεια να δοθούν λύσεις, η οποία αφορά όλα τα Υπουργεία και βεβαίως, εν προκειμένω, αυτό που σας ρωτώ για το δικό σας Υπουργείο.

Είπατε, λοιπόν, τον Γενάρη σε ερώτηση Βουλευτή μας, όπου ρωτάμε γιατί δεν επεκτείνετε τη σύμβαση του επισιτισμού, όπου ρωτάμε γιατί δεν επεκτείνετε την τοπική κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, γιατί δεν επεκτείνετε την τοπική κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, το εξής: «Άστοχη η ερώτησή σας, κύριε Βουλευτά»

Μόνο που δεν τον δείρατε. Τον μαλώσατε ότι σας έκανε άστοχη ερώτηση.

Και λέτε: «Μέσα στον Φεβρουάριο θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις». Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Αυτή είναι η απάντησή σας σε επίκαιρη ερώτηση. Ποτέ δεν συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Δεν έχει συνεδριάσει έναν χρόνο τώρα που είστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η απορία μας είναι, γιατί τα κάνετε αυτά;    

Γιατί δεν εκδίδετε αποφάσεις και παρά τη γνωμοδότηση του Συμβούλιου που σας επιτρέπει ο νόμος να το κάνετε; Διότι αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας είναι βοηθητική.

Όμως, εγώ θέλω για το συγκεκριμένο να μου πείτε. Όλα αυτά καταλαβαίνω ότι δεν σας πολυενδιαφέρουν, δεν είναι μέσα στα προσωπικά σας ενδιαφέροντα. Δεν ξέρω κι εγώ τι να πω πλέον με αυτήν την αδιαφορία που διαπιστώνω.

Θέλω συγκεκριμένα για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν μέσα στο διάστημα της πανδημίας και των μέτρων να μου πείτε με ποιον τρόπο και με ποια απόφαση θα τις παρατείνετε για όσο διάστημα διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι υποχρέωσή σας, δεν είναι στην ευχέρειά σας και πρέπει άμεσα να το πράξετε.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Κεγκέρογλου, είναι πρόκληση και προσβολή να μιλάτε σε εμάς για αδράνεια και αδιαφορία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, είναι άοκνες και συνεχείς. Ειδικά το Υπουργείο Εργασίας έχει δώσει μεγάλη μάχη την περίοδο της πανδημίας με πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, νομοθετικές διαδικασίες, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεκάδες πρωτόγνωρες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και αυτό το έκαναν το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση συλλογικά και συνολικά. Μας εγκαλείτε, λοιπόν, για αδράνεια και αδιαφορία;

Την ίδια στιγμή, κύριε Κεγκέρογλου, έρχεστε εδώ και πραγματικά δεν σας πιάνω πουθενά, πέρα από το ότι το κόμμα σας έχει απόψεις οι οποίες είναι ετερόκλητες και δεν συμβαδίζουν με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Πρόβλημά σας είναι αυτά τα εσωτερικά θέματα που έχετε, όμως εγώ να ρωτήσω το εξής: Με εγκαλείτε εδώ ως Κυβέρνηση πολλές φορές που έρχομαι και σας απαντώ, να τηρηθεί η συλλογική αυτονομία, δηλαδή η συνεννόηση για την επίλυση των κρίσιμων εργασιακών θεμάτων μεταξύ κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών. Αυτό είναι το βασικό βάσει του ν. 1876/1990. Αυτό πολλές φορές με προτρέπετε να κάνω.

Σήμερα τι μου λέτε με την ερώτησή σας; Να παρέμβω στη συλλογική αυτονομία και να έλθω να επιβάλω εγώ με νόμο την προέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που αντίκειται σ’ αυτά που μου λέτε με άλλες ερωτήσεις. Βρείτε τι τελικά πιστεύετε και ελάτε εδώ να κάνουμε μια ουσιαστική, πραγματική, υπεύθυνη συζήτηση.

Πριν από λίγο στην καταγραφή των συλλογικών συμβάσεων, κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, τα περιέγραψα.

Είναι γραμμένα στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε. Ανέφερα ποιες υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, πόσες έχουν παραταθεί, ποιοι κλείνουν μέσα στο 2021, το 2022 και είπα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καμία, με εξαίρεση μία που αφορά τον κ. Κεγκέρογλου λογικά ως Βουλευτή του Νομού Ηρακλείου, γιατί μόνο αυτή είναι. Κατανοώ τώρα, λόγω της ανάγκης της σχέσης με την τοπική κοινωνία, το να έρχεται εδώ ο κ. Κεγκέρογλου και να μιλάει για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης. Διότι, όπως αντιλαμβάνομαι, αυτή η ερώτηση έγινε με αφορμή τη λήξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για πολιτικούς λόγους εντοπιότητας του κ. Κεγκέρογλου.

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μέσα στην πανδημία …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ωστόσο, η βασική μας αρχή είναι, κύριε Κεγκέρογλου, ότι σεβόμαστε τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων για τη διενέργεια συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως προβλέπεται από τον ν. 1876/1990. Είναι θεμελιακός νόμος που πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια και να υπηρετούμε; Είναι.

Τι μου λέτε σήμερα εσείς; Να παρέμβω σε μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να ξεπεράσω τους κοινωνικούς εταίρους. Πιθανόν να θιχτούν και οι εργαζόμενοι μέσα από τη δική μου παρέμβαση, γιατί μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο πολύ πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς. Πού το ξέρετε εσείς αυτό; Γιατί δεν αφήνουμε τους κοινωνικούς εταίρους στη βάση του θεμελιακού νόμου της χώρας μας της συλλογικής αυτονομίας, να αποφασίσουν εργοδότες και εργαζόμενους;

Κύριε Πρόεδρε, η θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι σταθερά προσανατολίζεται στην υπεράσπιση της συλλογικής αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Ευχαριστώ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης