Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Έξι στα έξι» οι πτωτικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

10 Ιούλιου 2020 Σχόλια
«Έξι στα έξι» οι πτωτικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ευρωπαικές αγορές ήταν ανοδικές

Έξι συνεδριάσεις πτώσης (από την προηγούμενη Παρασκευή) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας το ‘αρνητικό κανάλι’ στο οποίο έχει εισέλθει. Οι αιτίες της πτώσης είναι ορατές. Η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, το δημοσιονομικό αδιέξοδο μέχρι να ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο τουρισμός που δεν εξελίσσεται όπως όλοι θα θέλαμε και κυρίως η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα που δημιουργεί νέους φόβους για lockdown, αποτελούν τους βασικούς λόγους που το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται κόντρα στις διεθνείς τάσεις. Όπου διεθνείς τάσεις είναι η άνοδος των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αυτή την περίοδο.

Ιδιαίτερα ανοδικά κινείται το γερμανικό (DAX) το οποίο απέχει μόλις 7% από τα ιστορικά υψηλά του, σε άνοδο βρίσκεται το γαλλικό (CAC 40) και το βρετανικό (FTSE 100) αλλά και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας (ισπανικό, πορτογαλικό, αυστριακό κ.ά.).

«Πλην Λακεδαιμονίων» λοιπόν η άνοδος στην Ευρώπη, μικρή αναμονή στις ΗΠΑ όπου οι τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο σε μία δίνη εσωστρέφειας και προβληματισμού. Με δεδομένο ότι από τα τέλη Ιουλίου αρχίζει ένα μπαράζ φορολογίας που θα κρατήσει σχεδόν ένα χρόνο, και με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται μέσα στο 2020, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν άμεσα την έναρξη της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να υπάρξει ‘οξυγόνο ρευστότητας’.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632,97 μονάδες με υποχώρηση (-0,61%). Η αξία συναλλαγών στα ίδια χαμηλά επίπεδα των 43,46 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 67 πτωτικά.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,95%) , ο κλάδος τεχνολογίας (-1,12%) και το Εμπόριο (-2,61%). Ανοδικά ξεχώρισαν οι Τηλεπικοινωνίες (1,27%), οι κατασκευές (0,98%) και τα ταξίδια (0,41%).

Το «αγκάθι» των ελληνικών τραπεζών

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ο κλάδος των τραπεζών. Τα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν οξυνθεί λόγω του business disruption και απ’ ότι φαίνεται ούτε οι τιτλοποιήσεις επαρκούν για να τα αντιμετωπίσουν. Σίγουρα οι χρηματοδοτήσεις μέσα από την ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν κατευναστικά στην αρνητική συγκυρία των ελληνικών τραπεζών αλλά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης