Αποτελέσματα live αναζήτησης

IOBE: Ύφεση τουλάχιστον 7,5% το 2020 με το αισιόδοξο σενάριο και μέχρι 13% με το απαισιόδοξο

IOBE: Ύφεση τουλάχιστον 7,5% το 2020 με το αισιόδοξο σενάριο και μέχρι 13% με το απαισιόδοξο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Με δύο σενάρια (θετικό και αρνητικό), το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ουσιαστικά αναθεωρεί τις προ 3μηνου εκτιμήσεις του επί τα χείρω θεωρώντας ότι τελικά η ύφεση θα είναι πιο βαθιά και πιο παρατεταμένη. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι ουσιαστικά δεν αποδέχεται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ένα πολύ ανοδικό 2021, αφήνοντας αμφιβολίες για την επιστροφή στον ‘ενάρετο κύκλο’.

Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά, με βάση το "αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το "δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%. Με την ονομαστική ύφεση, -συνδέεται με τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, κ.λπ.- με βάση το "αισιόδοξο” σενάριο προβλέπεται ότι η ύφεση θα αγγίξει το 9% και με βάση το δυσμενές θα "αγγίξει” το 13%, είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία. Πριν από τρεις μήνες, το ΙΟΒΕ, είχε προβλέψει πως η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%.

Για το 2021 ο κ. Βέττας σημείωσε πως "δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη”. Αναφέροντας χαρακτηριστικά "δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος”.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Θωμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Αναθεωρεί και η Ευρωπαική Επιτροπη (Κομισιόν)

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της Κομισιόν, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην εαρινή της έκθεση για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος.

ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ , ΑΔΥΝΑΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Για μία ακόμη συνεδρίαση (την 5η κατά σειρά) το ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε καθ’ όλους τους τρόπους ότι παραμένει αδύναμο, ίσως επειδή αντανακλά τις ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι χαμηλές συναλλαγές δείχνουν αδιαφορία ιδιαίτερα των ξένων θεσμικών επενδυτών ενώ η εικόνα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν μεικτή (θετικά και αρνητικά blue chips). H αδιάφορη εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έρχεται σε αντίθεση με την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών και ειδικά των ισχυρών χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε. (S&P 500, Dow Jones , Nasdaq και DAX Φραγκφούρτη, CAC Παρίσι). Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 636,84 μονάδες με υποχώρηση (-0,66%) και αξία συναλλαγών στα 55 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά. Ο τραπεζικός κλάδος για μία ακόμη συνεδρίαση υποχώρησε κατά (-2,17%) και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών κατά (-2,87%). Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης του Εμπορίου (3,64%) λόγω Πλαισίου (μοιράζει μέρισμα) και ο κλάδος των Ταξιδίων (1,75%).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΧΑΕ για τον Ιούνιο, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τις ρευστοποιήσεις σε ελληνικές μετοχές εφαρμόζοντας (repatriation) επαναπατρισμό στα κεφάλαιά τους. Έτσι εξηγείται εν μέρη η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα και η –κατά συνέπεια- υποχώρησή του Γενικού Δείκτη.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης