Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ευρωπαϊκές αγορές προβληματίζονται, οι αμερικανικές αγορές καλπάζουν και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βουλιάζει

Οι ευρωπαϊκές αγορές προβληματίζονται, οι αμερικανικές αγορές καλπάζουν και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βουλιάζει

Του Νίκου Σακελλαρίου συνεργάτη του Taxheaven

Η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παραπαίουν , η Ελλάδα προβληματίζεται αλλά οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν ακάθεκτες ανοδικά. Καθοδηγούν οι τεχνολογικές μετοχές και οι προεδρικές εκλογές καθώς και η ρευστότητα των περίπου 4 τρις. αμερικανικών δολαρίων που διοχετεύεται άμεσα ή έμμεσα στην  αμερικανική οικονομία. O δείκτης S&P 500 απέχει λιγότερο από 5% από τα ιστορικά υψηλά του μετά και τη χθεσινή άνοδο ενώ ο δείκτης των τεχνολογικών μετοχών Nasdaq πραγματοποιεί κάθε μέρα νέα ιστορικά υψηλά.

Αν χρηματιστηριακά, η αμερικανική οικονομία και ειδικά οι τεχνολογικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει ανάπτυξη για τα επόμενα 10 χρόνια, η Ευρωπαική Ένωση παλεύει με τους ‘εφιάλτες’ της ύφεσης και της ανεργίας ειδικά στα μεγάλα κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).  Η Βρετανία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς οι οποίοι και αυτοί δεν μπορεί να είναι πολύ δυναμικοί. Ερωτηματικά στην παγκόσμια ανάπτυξη αποτελούν οι πορείες της Κίνας και της Ινδίας.

Η UBS σε επενδυτικό memo αναφέρει ότι πρωτεύον στη φετινή χρονιά είναι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19.

Έπειτα, θα είναι καθοριστικό για την πορεία των χρηματιστηρίων το πως θα διαμορφωθεί το διαθέσιμο εισόδημα προς επένδυση. Οι αγορές θα έχουν αυξημένη μεταβλητότητα και οι επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την μεταβλητότητα αυτή. Τέλος, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να στραφούν προς επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ώστε να επιλέξουν τους κλάδους και τις μετοχές που θα κινηθούν ανοδικά στο μέλλον και να αποφύγουν αυτούς τους κλάδους που δεν θα έχουν προοπτικές.

4η πτωτική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Για το ελληνικό χρηματιστήριο έχουμε γράψει πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, ότι η πτώση αντιπροσωπεύει την απαισιοδοξία για τις εξελίξεις. Με την πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8/7,  ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 641,07 μονάδων με ημερήσιες συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 45 εκατ. Ευρώ. Οι χαμηλές συναλλαγές αποδίδονται κυρίως στην αποχή των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων από τις αδύναμες περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-0,47%) με τον τραπεζικό κλάδο να αποδεικνύεται ‘βαρίδι’ για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά (-3,02%) απεικονίζοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Οι τηλεπικοινωνίες, δηλαδή ο ΟΤΕ, με την άνοδο κατά 0,92% μετρίασαν κάπως την υποχώρηση που δημιούργησαν οι τράπεζες. Σε ανοδικό momentum βρίσκεται ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών λόγω κυρίως της μετοχής της Coca Cola.

Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δείξουν εάν η διόρθωση αυτή είναι συγκυριακή ή εάν το ελληνικό χρηματιστήριο απεικονίζει πλήρως την κατάσταση της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα. Αν μην ξεχνάμε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιευτούν είτε προς το τέλος του 2020 (αισιόδοξο σενάριο) είτε προς το 2021. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι 32 δις. Ευρώ ή λιγότερο και με ποια αναλογία χορηγήσεων και επιδοτήσεων. Η πλήρης αβεβαιότητα.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης