Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χρηματιστηριακή απογοήτευση στις αγορές για τις οικονομικές εξελίξεις

Χρηματιστηριακή απογοήτευση στις αγορές για τις οικονομικές εξελίξεις


Του Νίκου Σακελλαρίου , συνεργάτη του Taxheaven

Απογοητευτική ήταν η χρηματιστηριακή εικόνα τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στις διεθνείς αγορές κατά τη σημερινή (Τρίτη 7/7) ημέρα. Για την ελληνική οικονομία δεν έχουμε να πούμε πολλά αφού ήδη γνωρίζουμε ότι και η ύφεση θα είναι μεγάλη για το 2020 αλλά ενδεχομένως και η ανάπτυξη που προσδοκούμε για το 2021 δεν θα είναι ικανοποιητική. Χθες, στο Taxheaven είχαμε παρουσιάσει στοιχεία που αποτελούν ‘καμπανάκι’ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δείχνουν ότι το β’ τρίμηνο 2020 έχει αφήσει το στίγμα του πάνω στις εξελίξεις της χρονιάς.

Σήμερα ήρθαν και οι ξένες αγορές να δείξουν ότι τα πάντα είναι εύθραυστα και ότι ακόμη και οι μεγάλες οικονομίες θα παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα κατά 2020. Τα μηνύματα από ΗΠΑ δεν είναι καλά ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, Ισπανία θα συνεχίσουν με έντονους υφεσιακούς ρυθμούς μέσα στην Ε.Ε. Η Βρετανία ζει στον δικό της μοναχικό κόσμο και φαίνεται ότι θα πληρώσει ακριβά (οικονομικά) την διαδικασία του Brexit. Η πορεία της κινέζικης οικονομίας φαίνεται ότι είναι άμεσα εξαρτώμενη από το δεύτερο κύμα covid 19 ενώ εμφανίστηκαν και κρούσματα πανώλης.

Σε ιστορικά υψηλά οι τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ

Δεν θα πρέπει πάντως να παραλείψουμε την αναφορά της ανόδου του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά με πρωταγωνιστές τις γνωστές εταιρείες της Apple, Amazon, Google, Τesla και άλλα τεχνολογικά blue chips. Οι τεχνολογικές μετοχές προεξοφλούν τις εξελίξεις του μέλλοντος.

Επιστροφή τόκων ελληνικών ομολόγων από τον ESM

Αν θέλουμε να απομονώσουμε κάτι θετικό για την Ελλάδα κατά την Τρίτη, θα είναι σίγουρα η επιστροφή των τόκων από τα ελληνικά ομόλογα του ESM. Κεφάλαια ύψους 644 εκατ. Ευρώ περίπου αποτελούν μία ανάσα ρευστότητας για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αυτή την περίοδο.

Χρηματιστήριο

Μόνο έκπληξη δεν ήταν για τους αναγνώστες του Taxheaven, η νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά (-1,78%) στις 644,12 μονάδες με μόλις 22 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 64 πτωτικά.

Μεγάλοι χαμένοι της συνεδρίασης ήταν οι τηλεπικοινωνίες (-3,73%) και οι Τράπεζες (-3,21%) , δύο κλάδοι που οι ξένοι επενδυτές έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις τους στο Χ.Α. Οι πρώτες ύλες υποχώρησαν κατά (-3,01%). Η άνοδος σε Τρόφιμα (1,47%), Προσωπικές υπηρεσίες (0,36%) , Εμπόριο (2,36%) απλώς μετρίασαν την πτώση.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης