Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βεσυρόπουλος: Στη συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ, ευελπιστούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για μειωμένους συντελεστές

Βεσυρόπουλος: Στη συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ, ευελπιστούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για μειωμένους συντελεστές


Σε ερώτηση στην βουλή Απάντησε ο Υφ.Οικονομικών Απ.Βεσυρόπουλος σχετικά με την «Μείωση ΦΠΑ κάτω του 10% στο Νευροκόπι Δράμας, στον Δήμο Σιντικής και σε αντίστοιχες ακριτικές περιοχές πλησίον Βουλγαρίας, Σκοπίων, Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ανέφερε :

Ο Κώδικας για τον ΦΠΑ, δηλαδή ο ν. 2859/2000 αποτελεί ενσωμάτωση στο εσωτερικό μας δίκαιο της Οδηγίας 2006/112/ΕΕ του Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη Οδηγία έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή του ΦΠΑ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες.

Με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ είχε παρασχεθεί στη χώρα μας η δυνατότητα για μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ, δυνατότητα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται βάσει των διατάξεων του άρθρου 120 της Οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Θα πρέπει, όμως, να σας πω ότι η συγκεκριμένη Οδηγία αναγνώριζε τη δυνατότητα αυτή μόνο σε ορισμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν υπήρχε, δηλαδή, πρόβλεψη για να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν ότι παρά τις πιέσεις των Θεσμών, οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015 δεν είχαν υποκύψει στην απαίτηση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Όμως, αυτό έγινε με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε το αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, η οποία οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικογένεια, πέρα βεβαίως από ένα νέο, αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο που είχε την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθείτε είναι ότι μας δεσμεύει το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ΦΠΑ και συγκεκριμένα η Οδηγία 2006/112/ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφορά συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνησή μας δεν επιχειρεί παρεμβάσεις για να μειώσει τις επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ. Θεσπίσαμε μέτρα μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Υπάρχει, ωστόσο, σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια μια ευρεία συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τροποποίηση της Οδηγίας σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να τεθούν ζητήματα με εθνικό ενδιαφέρον.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης