Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Ελλάδα ανησυχεί και η χρηματιστηριακή αγορά της το δείχνει

Η Ελλάδα ανησυχεί και η χρηματιστηριακή αγορά της το δείχνει


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δύο αρνητικά μηνύματα και η πορεία του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν οι εξελίξεις της Δευτέρας, 6 Ιουλίου, για την ελληνική οικονομία. Κατ’ αρχήν, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί έδειξαν την καθίζηση άνω του 70% στον κλάδο της εστίασης τον Απρίλιο 2020 σε σχέση με τον Απρίλιο 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίας με υποχρεωτική τήρηση διπλογραφικών στοιχείων, διαμόρφωσαν κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2020 της τάξης των 30,580 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 73,5% σε σχέση με τον περυσινό μήνα που ο μηνιαίος τζίρος καταγράφηκε στα 109,8 εκατ. ευρώ.

Μία είδηση που όμως ‘δεν είναι είδηση’ αφού όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω lockdown, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα σουβλατζίδικα και τα εστιατόρια γρήγορης εστίασης ήταν κλειστά ή δούλευαν μόνο με take away ή delivery. Το πρόβλημα είναι ότι τα μεγέθη της υποχώρησης ήταν μεγαλύτερα απ’ ότι η αγορά περίμενε καθώς ούτε το delivery ούτε το take away σύστημα βοήθησε να καλυφθούν οι απώλειες. Μία εξήγηση είναι ότι οι πολλοί καταναλωτές απέφυγαν για λόγους υγιεινής ή οικονομίας τις παραγγελίες και η δεύτερη εξήγηση ήταν ότι οι καταναλωτές, έχοντας πολύ ελεύθερο χρόνο, προτίμησαν να μαγειρεύουν οι ίδιοι.

Η δεύτερη αρνητική είδηση της ημέρας ήταν ότι ο «δείκτης φόβου» που ανακοινώνει κάθε μήνα το ΚΕΠΕ, αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 32,03% (μεσοσταθμικά) από 29,35% τον Μάιο 2020. Η αύξηση αυτή απεικονίζει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του ιού αλλά και τους ενδοιασμούς για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, ο δείκτης στις 30/6/2020 είχε διαμορφωθεί στο 33,8% που ως ποσοστό είναι πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών και είναι 33,27%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τις ξένες αγορές στην άνοδο

Αυτές οι δύο ειδήσεις έρχονται να ερμηνεύσουν γιατί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις ξένες αγορές στην άνοδο. Απέχει περίπου 30% από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν οι ξένες αγορές (ΗΠΑ, Ε.Ε.) καταγράφουν υποχώρηση μόλις 5 ή 10%. Αυτή την εικόνα επιβεβαίωσε και η σημερινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης πέρασε σε αρνητικό πρόσημο. Το χειρότερο δεν ήταν η μεταβολή αλλά κυρίως οι πολύ χαμηλοί τζίροι που έκαναν οι μετοχές που διαπραγματεύθηκαν. Στο τέλος της συνεδρίασης ο συνολικός τζίρος ήταν κάτω από 40 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την ‘χρηματιστηριακή καχεξία’ του Ιουνίου 2020. Ενδεικτικό του προβλήματος και της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655,79% μονάδες με υποχώρηση (-0,42%).

Μεγάλη άνοδο στις ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και σήμερα με σημαντική άνοδο. Επίσης οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο φτάνοντας στα ιστορικά υψηλά προ covid-19 και ειδικά ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης