Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυστηρές συστάσεις από ΟΟΣΑ - ΔΝΤ για την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων

  • Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ανεπισήμως ότι πρακτικά είναι ανέφικτοι ακόμη και οι αναθεωρημένοι στόχοι που έχουν τεθεί στα δημοσιονομικά και να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα, άμεσα.
Αυστηρές συστάσεις από ΟΟΣΑ - ΔΝΤ για την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ανεπισήμως ότι πρακτικά είναι ανέφικτοι ακόμη και οι αναθεωρημένοι στόχοι που έχουν τεθεί στα δημοσιονομικά και να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα, άμεσα.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει νέα αύξηση στους έμμεσους φόρους σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα φέτος, παράλληλα με το νέο πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ήδη προαναγγελθεί πως θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο.

Η ίδια πηγή, ξεκαθαρίζει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα φάση η πώληση επιπλέον μετοχών του ΟΤΕ φέτος, πέραν δηλαδή του 5% που συμφωνήθηκε προ ημερών και αφήνει το Δημόσιο με 20% συν μία μετοχή στον ΟΤΕ, ενώ προαναγγέλλει νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων στους δημόσιους φορείς, φέτος.

Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο «μέτωπο» του ελλείμματος και του χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί πως «υπογείως» έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν η χορήγηση παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος, εάν υπάρξουν αποκλίσεις φέτος, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.


Ανεργία
Με τους ξένους οργανισμούς να προειδοποιούν για έξαρση της ανεργίας τους προσεχείς μήνες, είσοδο της οικονομίας σε πολυετή ύφεση και έκρηξη ελλείμματος και χρέους εάν δεν ληφθούν επώδυνα μέτρα άμεσα, στο επιτελείο του Γ. Παπαθανασίου επικρατεί ένταση.

Την προβληματική κατάσταση θίγουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ -που δημοσιοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή έκθεση για την οικονομία- προβλέποντας πολυετή ύφεση και έξαρση της ανεργίας.

Όπως εκτιμούν ΔΝΤ και ΟΟΣΑ η ελάχιστα ανταγωνιστική και υπερχρεωμένη οικονομία πρέπει να υποστεί σκληρές μεταρρυθμίσεις, ασφαλιστικό, εργασιακά και παρατεταμένη λιτότητα ώστε, να τεθούν υπό έλεγχο το έλλειμμα και το χρέος, που χωρίς πρόσθετα μέτρα ίσως εκτιναχθούν σε επίπεδα άνω του 10% και του 100% του ΑΕΠ, αλλά και να διασφαλιστεί ταχύτερη ανάκαμψη.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ προβαίνουν σε σκληρές συστάσεις για ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, με αύξηση εισφορών και «ψαλίδισμα» συντάξεων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, «πάγωμα» προσλήψεων και μισθών στο Δημόσιο, κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων εργαζομένων, συνταξιούχων, και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση που δέχεται μπαράζ αρνητικών προβλέψεων και σκληρών συστάσεων προσδοκά ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο, καθώς τότε θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το εύρος της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το βάθος της ύφεσης.

Υπό αυτό το πρίσμα ανώτερες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν νέες αυξήσεις στους φόρους σε καύσιμα - ποτά και τσιγάρα, εντός του φθινοπώρου, ενώ προλειαίνουν το έδαφος για τα διαρθρωτικά μέτρα του Οκτωβρίου, που μπορεί να «χαρακτηρισθούν» ως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έναντι των Βρυξελλών και των αγορών. Έτσι:

Θα προχωρήσουν όσες πωλήσεις κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν φέτος, αν και αποκλείεται στη φάση αυτή η πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ, πέραν του 5% που αποφασίστηκε να «αλλάξει χέρια» προ ημερών.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, που θα συνοδεύεται και από δικαιώματα στο management με τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου να εκτιμώνται σε 60 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις αναμένονται στην πώληση του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας. Έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται οι σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ να καταθέσουν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο πώλησης ποσοστού της εταιρeίας, project ωστόσο που δύσκολα θα ολοκληρωθεί φέτος, ενώ αναβολή για το 2010 φαίνεται πως παίρνει και η εισαγωγή της «Ελευθέριος Βενιζέλος ΑΕ» στο ΧΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην «επανίδρυση» του Δημοσίου με δεύτερο «κύμα» συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων φορέων. Επιπλέον αναμένεται ανακοίνωση πλέγματος μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας, μεταξύ άλλων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, επανεξέταση βαρέων και ανθυγιεινών, εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, νέο σύστημα τεκμηρίων, αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο και ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης