Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Εκτίναξη» μετοχών διεθνώς λόγω μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ και αυξημένης ρευστότητας

«Εκτίναξη» μετοχών διεθνώς λόγω μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ και αυξημένης ρευστότητας

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές χρήματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αναζητεί λόγους και ειδήσεις για να επιστρέψει σε μετοχικές αξίες.

Οι ανακοινώσεις για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για την εξεύρεση ενός συμβατού εμβολίου από δύο μεγάλες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες όπως έγραψε χθες το Bloomberg , φαίνεται ότι αποτέλεσαν δύο καλές ειδήσεις για να ξανα-αρχίσει το ράλι των χρηματιστηρίων που είχε διακοπεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την αποκόμιση κερδών από μία μικρή διορθωτική κίνηση στις ευρωπαικές αγορές, η δεύτερη συνεδρίαση του β’ εξαμήνου 2020 εξέλαβε ως θετική ένδειξη την καλύτερη των αναμενομένων εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας αλλά κάποιες ανακοινώσεις από την Pfizer και την Βioneon για την εξεύρεση εμβολίου με αποτέλεσμα να καταγράψουν θεαματική άνοδο. Ενδεικτικά ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υπερέβαινε το 3% σε άνοδο νωρίς το απόγευμα, ο δείκτης CAC στο Παρίσι ξεπέρασε το 2,5% , ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 2% περίπου. Στους ίδιους έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινούνταν και αμερικανικοί δείκτες S&P 500, Dow Jones ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq πραγματοποιεί νέο ιστορικό υψηλό για 22η συνεχόμενη συνεδρίαση!

Η ρευστότητα επιστρέφει για το δεύτερο εξάμηνο 2020 και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Η ρευστότητα επιστρέφει ξανά στις μετοχικές αγορές ενόψει 2ου εξαμήνου 2020. Μετά τις πρόσφατες αποκομίσεις κερδών και υπεραξιών, οι επενδυτές αρχίζουν να τοποθετούνται πάλι σε μετοχές προσδοκώντας νέες υψηλές αποδόσεις και ποντάροντας σε μία νέα θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του covid 19.

‘Mία πρώτη γεύση’ υψηλής ρευστότητας ήταν το 7ετές εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το οποίο αν και η εταιρεία ζητούσε ένα πολύ υψηλό ποσό 500 εκατ. Ευρώ , είχε υπερκάλυψη 1,4 φορές , δηλαδή ουσιαστικά προσφέρθηκαν 700 εκατ. Ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξης του 2,75% ενώ και η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε χθες άνοδο άνω του 7%. Επίσης και το εταιρικό ομόλογο της Titan Int. έκλεισε με επιτυχία το βιβλίο προσφορών με επιτόκιο της τάξης του 2,75% αντλώντας 250 εκατ. Ευρώ.

Στο Χ.Α ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,21% φτάνοντας στις 662 μονάδες (επίπεδα που είχε πριν από δύο εβδομάδες) αλλά με χαμηλή αξία συναλλαγών μόλις 46,02 εκατ. Ευρώ. Σημαντική ώθηση έδωσαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το δείκτη FTSE Large Cap να αυξάνεται κατά 3,47%.

Ενδεικτικό της ανοδικής κίνησης ήταν ότι ούτε ένας κλάδος δεν υποχώρησε. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποτέλεσε αφορμή ανόδου του δείκτη Ταξιδίων κατά 6,23%. Οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 4,69%, οι βιομηχανικές κατά 4,26%, τα Προσωπικά αγαθά κατά 4,12% , οι Τηλεπικοινωνίες κατά 3,9% και οι Τράπεζες κατά 3,13%.

Το ζητούμενο είναι ότι να συνεχιστεί και αύριο και την επόμενη εβδομάδα η ανοδική κίνηση ώστε να ξεπεράσει άμεσα τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και να αλλάξει το momentum της αγοράς.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης