Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χρηματιστηριακές συνεδριάσεις μικρών διακυμάνσεων σε εξωτερικό και Ελλάδα

Χρηματιστηριακές συνεδριάσεις μικρών διακυμάνσεων σε εξωτερικό και Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Mεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές χωρίς μεγάλες ανοδικές ή πτωτικές εξάρσεις κατά την πρώτη ημέρα του Ιουλίου. Η διεθνής ειδησιογραφία επικεντρώνεται στις προσπάθειες ‘ανοίγματος’ της τουριστικής περιόδου σε Ευρώπη, Βρετανία και στην υγειονομική κρίση του covid 19 στις ΗΠΑ καθώς και στις προσπάθειες εξεύρεσης εμβολίου.

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατέγραψε μικρή άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 641,43 μονάδες. Ο τζίρος ήταν για μία ακόμη ημέρα χαμηλός και διαμορφώθηκε στα 45,12 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες μετά από μία περίοδος διόρθωσης, αντέδρασαν κατά την συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου και ο κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,66%. Ο κλάδος των πετρελαικών (διυλιστηρίων) είχε άνοδο 2,38% λόγω της ανόδου της Motor Oil. Ο τεχνολογικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,94%.

Στον αντίποδα, σημαντική υποχώρηση είχε ο κλάδος του Εμπορίου (-5,05%) λόγω πιέσεων στη μετοχή της ‘Φουρλής’, τα τρόφιμα-ποτά (-0,45%) και ο κλάδος ταξιδιών-αναψυχής (-0,4%).

Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Στα θετικά της ημέρας είναι η υπερκάλυψη κατά 1,4 φορά της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την οποία αντλήθηκαν 500 εκατ. Ευρώ αλλά και το άνοιγμα βιβλίου προσφορών για το 7ετές εταιρικό ομόλογο της Τιτάν International με εύρος επιτοκίου μεταξύ 2,875% έως 3,125%. Επίσης υπάρχει και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για την αύξηση της ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία δημοπρασία εντόκων μέχρι το φθινόπωρο και μία έκδοση 7ετούς ομολόγου μέχρι το τέλος του χρόνου εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές.

Η αύξηση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων αποδίδεται στο χαμηλό κόστος χρήματος και στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα , ο όμιλος Μυτιληναίος αντικατέστησε την παλιά έκδοσή 5ετούς εταιρικού ομολόγου πληρώνοντας τους ομολογιούχους με νέα έκδοση χαμηλότερου επιτοκίου.

Αισιοδοξία για νέο ράλι στις μετοχές διεθνώς

Η Deutsche Bank συστήνει αύξηση θέσεων στις μετοχές, τονίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων καθώς και την ακόμα χαμηλή έκθεση που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές σε αυτές. Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού διεθνώς καθώς και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το φθινόπωρο, αποτελούν τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στο β’ εξάμηνο, ωστόσο δεν αναμένεται να "τρομάξουν" τους επενδυτές.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, τα πρόσφατα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας ήταν πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες, με τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ να μειώνονται και αυτό να υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως και να βιώνει την πιο σύντομη ύφεση στην ιστορία της. Ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών δεικτών διεθνώς υποδηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη των εταιρειών και των καταναλωτών κινείται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης