Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοιξαν 20% λιγότερες επιχειρήσεις στο πεντάμηνο του 2009

27 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την κατιούσα έχει πάρει τα δύο τελευταία χρόνια η επιχειρηματικότητα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά οι ρυθμοί επιβράδυνσης έχουν λάβει διαστάσεις καθίζησης από το περασμένο φθινόπωρο, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης
Ανοιξαν 20% λιγότερες επιχειρήσεις στο πεντάμηνο του 2009

Την κατιούσα έχει πάρει τα δύο τελευταία χρόνια η επιχειρηματικότητα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά οι ρυθμοί επιβράδυνσης έχουν λάβει διαστάσεις καθίζησης από το περασμένο φθινόπωρο, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2009 εγγράφηκαν στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μόλις 891 επιχειρήσεις, 20% λιγότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Όμως, σε σύγκριση με το πεντάμηνο του 2007, το ίδιο διάστημα του 2009 οι εγγραφές στα μητρώα του ΒΕΑ είναι μειωμένες κατά 32%. «Η κρίση στοχεύει πλέον στην ‘καρδιά’ της πραγματικής οικονομίας, που είναι η μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση», επισημαίνει στέλεχος του ΒΕΑ, αναφερόμενο κυρίως στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MARC ΑΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στις ΜΜΕ, αλλά και στα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που πράγματι συνθέτουν ένα σκηνικό για την ελληνική οικονομία, που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί «εφιαλτικό».

Ενας στους πέντε βιοτέχνες της Αττικής εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένος ότι η επιχείρησή του δεν θα τα βγάλει πέρα και θα βάλει λουκέτο μέσα στο 2010. Αλλοι τόσοι, εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αλλά δεν εμφανίζονται τόσο απόλυτοι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα «λουκέτου».

Συμπερασματικά, με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ, βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο» πάνω από 8.500 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ ένα βήμα πριν από το συναγερμό βρίσκονται άλλες 8.500-9.000 επιχειρήσεις.
Ανοιξαν 20% λιγότερες επιχειρήσεις στο πεντάμηνο του 2009

Επιπλέον, το 26% των μελών του ΒΕΑ δηλώνει ότι ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 20% (που αυξάνει στο 33%, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό) το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε απολύσεις τους επόμενους μήνες.

Προβλέψεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου για 18.000 απολύσεις, έχουν ήδη επαληθευτεί, ενώ «αναμένεται νέο κύμα απολύσεων», που θέτει σε κίνδυνο άλλες 18.000 θέσεις εργασίας.Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται ουσιαστικά στην εντυπωσιακή κάμψη της κατανάλωσης, που το πρώτο τετράμηνο του 2009 ξεπέρασε το 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

Η πτώση αυτή, σε συνδυασμό με την κάκιστη ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, δρα πολλαπλασιαστικά στα προηγούμενα στάδια της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας, και απειλεί με την εκδήλωση φαινομένων «ντόμινο», με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ετσι, τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, σημειώθηκε:

    *
      Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,8%.
    *
      Μείωση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 30,7%.
    *
      Μείωση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία κατά 37,7%.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους η ΕΣΥΕ καταγράφει μειώσεις ρεκόρ σε όλους σχεδόν τους κλάδους της μεταποίησης που σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα:

    *
      Είδη ένδυσης -19,7%
    *
      Είδη υπόδησης -12%
    *
      Χημικά -15,5%
    *
      Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός -19,3%
    *
      Προϊόντα από πλαστικό -11,3%
    *
      Ηλεκτρονικοί υπολογιστές -39,6%
    *
      Έπιπλα -19,2%.

Οι βιοτέχνες μέλη του ΒΕΑ, σε ποσοστό 84% δηλώνουν ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Κατά μέσο όρο η μείωση φθάνει το 35%, ενώ το 15% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί πάνω από 50%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος έχει τεθεί κιόλας σε κίνηση.

Η μείωση της κατανάλωσης φέρνει μείωση των παραγγελιών και της παραγωγής, η οποία με τη σειρά της «σπρώχνει» την εξόφληση των οφειλών των επιχειρηματιών προς το? απώτερο μέλλον.

Αυτή την περίοδο κυκλοφορούν στην αγορά επιταγές με ημερομηνία πληρωμής την άνοιξη ή ακόμη και το καλοκαίρι του 2010. Ο εφιάλτης των ακάλυπτων επιταγών που διαμαρτύρονται, σαρώνει τους τελευταίους μήνες την αγορά.

Το πρώτο εξάμηνο του χρόνου οι εγγραφές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ έφθασαν τα 1,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 225% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Εγγραφές
Το 2005, τη χρονιά με τις περισσότερες εγγραφές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε τα 1,46 δισ. ευρώ, που αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών. Το 2009 το ρεκόρ αυτό «έσπασε» από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Όμως, οι διαμαρτυρημένες επιταγές αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια η αξία των επιταγών που δεν φθάνουν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, καθώς αντικαθίστανται από άλλες με νέα ημερομηνία μεταχρονολόγησης.

Και μιλάμε για τεράστια ποσά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στην «πιάτσα» κυκλοφορούν μεταχρονολογημένες επιταγές αξίας 250 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν ίσης με το ΑΕΠ της χώρας.

Πλήγμα η καθυστέρηση πληρωμών

Σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΑ, πάνω από το 35% των βιοτεχνών θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεών τους τις καθυστερήσεις των πληρωμών από τους πελάτες τους. Το 16,2% δηλώνει ότι περιμένει πάνω από 7 μήνες για να πάρει τα λεφτά του. Υπάρχουν όμως και χειρότερα:

    *
      Το 2,1% των βιοτεχνών έχουν στα χέρια τους επιταγές, που πληρώνονται σε διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
    *
      Το 3,4% περιμένει 11-12 μήνες για να πληρωθεί.
    *
      Το 2,5% συναλλάσσεται με επιταγές διάρκειας 9 και 10 μηνών.
    *
      Το 44% των ΑΕ και ΕΠΕ εισπράττουν με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 6 μηνών τα χρεωστούμενα από τους πελάτες τους. Περισσότεροι από τους μισούς βιοτέχνες της Αττικής δηλώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
    *
      Το 10,9% αναφέρει ότι η αύξηση φθάνει τον ένα μήνα.
    *
      Το 17,4% περιμένει 2 μήνες περισσότερους σε σχέση με πέρσι για να πληρωθεί.
    *
      Για το 14% η αναμονή έχει αυξηθεί κατά 3 μήνες.
    *
      Στο 3,6% η αύξηση είναι 4 μήνες.
    *
      Η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τους 4 μήνες για το 6,5% των βιοτεχνών.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης