Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγάλες απώλειες της τάξης του 30% για το Γενικό Δείκτη στο α' εξάμηνο 2020

Μεγάλες απώλειες της τάξης του 30% για το Γενικό Δείκτη στο α' εξάμηνο 2020


Δεν κατάφερε να ανακάμψει όπως οι ξένες αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Με απώλειες (-30%) επί του Γενικού Δείκτη έκλεισε το ‘καταστροφικό’ α’ εξάμηνο 2020 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μία υποχώρηση που αποδίδεται πλήρως στις πιέσεις και στις συνθήκες που διαμόρφωσε ο covid-19 κατά το β’ τρίμηνο (απ΄ τα μέσα Μαρτίου και μετά) ενώ και οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες στο εξωτερικό και ειδικά στην Ε.Ε κατά το α’ τρίμηνο 2020 συντέλεσαν στην υποχώρηση τιμών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανάκαμψη των ξένων αγορών από τον Μάιο και μετά. Οι ξένοι δείκτες (ειδικά στις ισχυρές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές) κατάφεραν να επιστρέψουν σε ακτίνα (-10%) από τα υψηλά τους που είχαν τον Φεβρουάριο 2020. Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε απόσταση (-30%) από τα επίπεδα στις αρχές του χρόνου και το τελευταίο διάστημα (Ιούνιος 2020) έδειξε επιρρεπής στις βραχυπρόθεσμες αποκομίσεις κερδών.

Σταθεροποιητική ήταν η συνεδρίαση της Τρίτης 30/6 για τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 638,90 μονάδες με άνοδο 0,48%. Η άνοδος προήλθε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο (2,55%) που αντέδρασε στην πρόσφατη υποχώρηση, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των προσωπικών αγαθών και υπηρεσιών (0,91%), των βιομηχανικών προϊόντων (0,86%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,5%), της Τεχνολογίας (-1,82%) και του Πετρελαίου (-1,57%). Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 35 πτωτικά.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι ξένοι επενδυτές προτιμούν στην παρούσα συγκυρία να επενδύουν σε ισχυρές μετοχές μεγάλων χρηματιστηρίων και όχι σε αναδυόμενες αγορές υψηλής μεταβλητότητας και χαμηλής εμπορευσιμότητας όπως είναι η ελληνική. Εάν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ανακάμψει μέσα στον επόμενο χρόνο, τότε μπορεί και το ελληνικό χρηματιστήριο να αντλήσει ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές και να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα, πιθανότατα σ’ αυτά που είχε στις αρχές του 2020.

Ελληνικά Ομόλογα


Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα (εν αντιθέσει με τις μετοχές) έχουν καταγράψει μία θεαματική αποκλιμάκωση αποδόσεων από το 4,3% που είχαν φτάσει μέσα στην κρίση προς τα επίπεδα κάτω του 1,2% στο τέλος του εξαμήνου. Αυτό σημαίνει σημαντικά κέρδη σε όσους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσα στην κρίση και πλέον καταγράφουν μεγάλες υπεραξίες. Υπενθυμίζεται ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο (λήξης 2029) είχε κάνει ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 0,93% τον Ιανουάριο 2020.

Ο λόγος της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων είναι κυρίως τεχνικώς καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς (PEPP) που είχε ανακοινώσει τον Μάιο η ΕΚΤ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης