Η απόφαση για τη διάθεση των στοιχείων φορολογικής ενημερότητας στους Δήμους

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Ιούνιος 2020
Taxheaven.gr


Σύμφωνα με την απόφαση 16658 ΕΞ 22-06-2020, διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας» στο Πληροφοριακό Σύστημα «Κόμβος Διαλειτουργικότητας Δήμων GOVHUB» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Οι αναγκαίες πληροφορίες της φορολογικής ενημερότητας αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η πληροφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων για τη φορολογική ενημερότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου, κατά τη διενέργεια πράξεων στις οποίες είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την ΠΟΛ.1274/2013, όπως ισχύει, και, ειδικότερα, για την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τους Δήμους, καθώς και για τη συμμετοχή οικονομικών φορέων σε διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016.

Δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης της ανωτέρω διαδικτυακής υπηρεσίας έχουν μόνον οι υπάλληλοι των Δήμων, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται ειδικά για τον σκοπό αυτό μέσω της υπηρεσίας ταυτοποίησης που παρέχει ο Κόσμος Διαδικτυακών Υπηρεσιών govHUB.

Η πιστοποίηση της Κ.Ε.Δ.Ε. στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., η εξουσιοδότηση των υπαλλήλων της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση του αιτήματος διαλειτουργικότητας, η έκδοση διαπιστευτηρίων για τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας και κάθε τροποποίηση της εξουσιοδότησης των υπαλλήλων της πραγματοποιούνται μέσω της Εφαρμογής Αιτημάτων Διαλειτουργικότητας του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. Για τον έλεγχο της πιστοποίησης του Φορέα, ειδικώς εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του αιτήματος στην Ε.Δ.Α. και στα στοιχεία ιχνηλασιμότητας των κλήσεων διαλειτουργικότητας που αποστέλλει η Κ.Ε.Δ.Ε. για κάθε κλήση από τους Δήμους.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ΄ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Οι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για την αιτία για την οποία εκδίδεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Επιπλέον, για τη διασφάλιση ορθής χρήσης της υπηρεσίας, η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει την ευθύνη συμπλήρωσης μοναδικού αριθμού αναφοράς (π.χ. αρ. πρωτοκόλλου) για κάθε κλήση της διαδικτυακής υπηρεσίας από τους υπάλληλους των Δήμων.

Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η απόφαση αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 2643/30-06-2020).