Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εικόνα χρηματιστηριακής καχεξίας στο Χ.Α. Πτώση Γεν. Δείκτη με χαμηλές συναλλαγές τη Δευτέρα

Εικόνα χρηματιστηριακής καχεξίας στο Χ.Α. Πτώση Γεν. Δείκτη με χαμηλές συναλλαγές τη Δευτέρα

Εικόνα χρηματιστηριακής καχεξίας στο Χ.Α. Πτώση Γεν. Δείκτη με χαμηλές συναλλαγές τη Δευτέρα

Εικόνα χρηματιστηριακής καχεξίας στο Χ.Α. Πτώση Γεν. Δείκτη με χαμηλές συναλλαγές τη Δευτέρα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η επιδείνωση της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης λόγω covid-19 και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την ύφεση το 2020 αλλά και την (πιθανή) ανάκαμψη του 2021 ήταν τα στοιχεία που επηρέασαν την χρηματιστηριακή αγορά κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αξιοσημείωτο το γεγονός της αδράνειας ή ήπιων μεταβολών των ξένων αγορών παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά τον κόσμο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πάντως, οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχει η πτωτική τάση που φαίνεται ότι συνοδεύεται από χαμηλούς όγκους συναλλαγών γεγονός που μάλλον είναι θετικό αφού δείχνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι πωλητές. Ωστόσο, φαίνεται ότι ούτε κάποια θετικά σημάδια (π.χ. έκδοση εταιρικών ομολόγων, υψηλά μερίσματα) είναι ικανά να δώσουν ώθηση. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης των ξένων αγορών. Εάν η ελληνική οικονομία και ειδικά ο τουρισμός κινηθεί τον Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, τότε θα υπάρξει και θετική οικονομική ‘επιστροφή’ και το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. Φεβρουαρίου-Ιανουαρίου 2020).

Νέα φορολογική πολιτική προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σε ότι αφορά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θα μείνουμε στους αριθμούς της ύφεσης που παραθέτει αλλά στην επισήμανση για μία «στοχευμένη φορολογική πολιτική» με φορολογική επιβάρυνση όσων βγήκαν κερδισμένοι από την κρίση και στη γνωστή «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Κοινώς, «λίγα από πολλούς».

Πτώση με χαμηλές συναλλαγές

Πτώση ‘εξ αδράνειας’ για το Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πτώση που προήλθε ουσιαστικά από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι από την προσφορά τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση (-0,95%) στις 635,86 μονάδες και αξία συναλλαγών στα 43 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου κατά (-1,78%), ο δείκτης τροφίμων-ποτών μειώθηκε κατά (-1,91%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Κατασκευών (0,27%), Εμπορίου (1,93%) που συνέχισε την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, Τεχνολογίας (0,26%) και πρώτων υλών (0,25%).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, εστιάζεται στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων όπως αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο άνοδο του 2,5%, του Τιτάνα Int (250 εκατ. ευρώ), της ανάκλησης της παλιάς έκδοσης της «Μυτιληναίος» και σε επιχειρήσεις που θα μοιράσουν μερίσματα για την χρήση 2019.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης