Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων: Αποχή στις 3 Ιουλίου - Συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας και πορεία στο Υπ. Οικονομικών

Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων: Αποχή στις 3 Ιουλίου - Συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας και πορεία στο Υπ. Οικονομικών


ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

- Την Παρασκευή 3/07 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές απέχουν από οποιεσδήποτε υποβολές σε ΑΑΔΕ και ΕΡΓΑΝΗ.
- Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα 10.30 και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
- Στην υπόλοιπη χώρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Δήμους-Περιφέρειες- Δ.Ο.Υ.


Η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων χαιρετίζει και στηρίζει τις πρωτοβουλίες για αποχή και συγκεντρώσεις σωματείων και επιτροπών αγώνα, την Παρασκευή 03/07/20.

Είναι η ώρα να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών, τα ανθρώπινα ωράρια, οι ημέρες ανάπαυσης, μισθοί αξιοπρεπείς, συνθήκες εργασίας αξιοπρεπείς, καλοκαιρινές άδειες, ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλων υποχρεώσεων (δάνεια, χρέη κτλ).

Είναι γενικευμένο αυτή την περίοδο το αίσθημα «δεν πάει άλλο». Είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς, ειδικά στα λογιστικά γραφεία, που φαντάζει απίθανο για την πλειοψηφία από εμάς να μπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς να εξουθενωθεί σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Και η κατάσταση προφανώς θα γίνει χειρότερη, αφού είμαστε στην αρχή νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, αντιμετωπίζουμε τεράστιο φόρτο εργασίας. Κάθε χρόνο το αστικό κράτος με όλες τις κυβερνήσεις μας φόρτωνε περισσότερες ευθύνες και κάθε χρόνο ακούγαμε βαρύγδουπες υποσχέσεις του τύπου «αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε διακοπές».

Αυτή τη χρονιά «ο κόμπος έφτασε στο χτένι»!

Μήπως φταίει μόνο η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας; Αν ήταν αυτό το πρόβλημα και η αιτία, τότε μέσα σε λίγες μέρες θα είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα.

Ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών ΠΝΠ-εγκυκλίων και επομένως η διεκπεραίωσή τους από τους λογιστές-φοροτέχνες ήρθε και «κούμπωσε» πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο των ήδη αυξημένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών, που το αστικό κράτος, τους έχει αναθέσει με μια σειρά νόμους, χωρίς όμως να αυξάνονται ταυτόχρονα οι μισθοί και οι αμοιβές τους. Το αντίθετο μάλιστα, τα εισοδήματα και οι μισθοί μας μειώθηκαν, ενώ τα κέρδη των μεγάλων ελεγκτικών-λογιστικών-συμβουλευτικών εταιριών αυξήθηκαν. Θυμίζουμε μια σειρά φορολογικούς νόμους, ιδιαίτερα, οι αντιλαϊκοί νόμοι 3842/2010, 4172/2013 και 4174/2013, αλλά και νόμοι για την επαγγελματική ευθύνη των λογιστών, ο Κώδικας Δεοντολογίας, νόμοι για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την ψηφιακή υπογραφή, τα ηλεκτρονικά βιβλία, το taxisnet και τόσα άλλα.

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ), προηγούμενες και σημερινή,  κομπάζουν ότι εκσυγχρονίζουν και «ψηφιοποιούν» το κράτος, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν πιο αντιλαϊκό και πιο φιλικό στους μονοπωλιακούς ομίλους. Στην ουσία μειώνεται το κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ιδιωτικοποιείται η γραφειοκρατία, μεταβιβάζοντάς την σε λογιστές-φοροτέχνες, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε γρανάζι για την εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Την ίδια ώρα το αστικό κράτος δίνει ένα εύρος αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε μεγάλες εταιρίες, ελεγκτικές και λογιστικές, εξασφαλίζοντας τους ένα σίγουρο πεδίο κερδοφορίας με τις πλάτες του κράτους και παράλληλα μονοπωλιακοί όμιλοι εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές και μείωση των ελέγχων.  

Η εφαρμογή της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών πλατφορμών, των ηλεκτρονικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αντί να διευκολύνουν, έκαναν το βίο αβίωτο στους λογιστές. Και το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η ψηφιοποίηση και η νέα τεχνολογία, αλλά οι στόχοι που εξυπηρετεί η χρήση τους στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από την περαιτέρω διευκόλυνση κίνησης του κεφαλαίου (επιτάχυνση επενδύσεων και κυκλοφορίας του κεφαλαίου, μείωση λειτουργικών εξόδων των μονοπωλιακών ομίλων, φοροαπαλλαγές, φθηνή εργατική δύναμη κτλ). Εξυπηρετεί την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, κάνοντας πιο αποτελεσματική τη φοροαφαίμαξη του λαού.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, γιατί η αξιοποίηση εξελιγμένων ψηφιακών εφαρμογών στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της αγοράς διευκόλυνε τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες εταιρείες. Συνοδεύτηκε από  εντατικοποίηση της εργασίας με λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, κάνοντας πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό.   Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, 2009-2016, ο κλάδος των ελεγκτικών ήταν από τους πέντε πιο ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους. Ο ρόλος τους, καθώς και των μεγάλων λογιστικών εταιρειών, την τελευταία περίοδο αναβαθμίζεται περαιτέρω με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν (Αναπτυξιακός Νόμος, απελευθέρωση επαγγελμάτων και λογιστικών υπηρεσιών, ανάθεση του ελέγχου από το κράτος, διαδικασίες διαμεσολάβησης, συγχωνεύσεων κ.α.) σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και ωθούν στον εξοβελισμό αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Για όλη αυτή την κατάσταση, αυτή την περίοδο, σε πλήρη συνεννόηση και επικοινωνία ΟΕΕ, ΠΟΦΕΕ και κυβέρνηση, στήνουν κοινές επιτροπές για να εκτονώσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λογιστών. Όντως κάτι κάνουν, διευκολύνουν την κυβέρνηση, δίνουν το know how για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, βάζοντας μπροστά το «τυράκι» της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να κάνουν τους λογιστές-φοροτέχνες συμμέτοχους-συνένοχους στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου είναι η κοινή πάλη απέναντι στην κοινή αιτία των προβλημάτων τους που δεν είναι άλλη από τους επιχειρηματικούς ομίλους  και η πολιτική που τους εξυπηρετεί. Να απομονώσουμε την ηγεσία του ΟΕΕ, της ΠΟΦΕΕ να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, γιατί στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά μας και στοιχίζονται με την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την ΕΕ είναι η διαφύλαξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο «ΕΡΓΑΝΗ». Παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων τουλάχιστον έως 30/9/2020. Μεταφορά όλων των δηλωτικών προθεσμιών που λήγουν εντός του Αυγούστου την 15/09 με σκοπό ο Αύγουστος να καθιερωθεί μήνας ανάπαυσης των λογιστών. Nα μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.
• Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντιλαϊκών νόμων. Καμία απόλυση. Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
• Κανένας εξαναγκασμός για άνευ αποδοχών ή κανονική άδεια. Να δοθούν αναρρωτικές άδειες σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους. Οι άδειες που πήραν οι εργαζόμενοι στην προηγουμένη περίοδο κάτω από πίεση να μην αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα των ετησίων αδειών τους.
• Προστασία του εισοδήματος. Καμία περικοπή σε μισθούς και λοιπές απολαβές των εργαζομένων. Απαιτούμε πλήρη κάλυψη του μισθού σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας ή όποιου άλλου μέτρου. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ  για τον μήνα Μάιο.
• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους λογιστές και εργαζόμενους με ΔΠΥ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Απαλλαγή των α/α λογιστών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση  της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική  οριστικής κατάργησής τους.
• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων.
• Την άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης