Υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω απαισιοδοξίας για τον τουρισμό

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

25 Ιούνιος 2020
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου , συνεργάτη του Taxheaven

Αυτή τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, διαφοροποιήθηκε έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και μάλιστα κατά αρνητικό τρόπο αφού μέσα σε ένα απαισιόδοξο κλίμα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-2,17%) κλείνοντας στις 650,6 μονάδες. Ίσως το μόνο θετικό ήταν ότι η υποχώρηση έγινε με χαμηλές συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 49 εκατ. Ευρώ. Η αναλογία κερδισμένων/χαμένων ήταν 1/3 μετοχές και αυτό δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία που υπήρχε στην συνεδρίαση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα αρνητικά μηνύματα έρχονται κυρίως από τον τουρισμό, έναν κλάδο που συνεισφέρει στο 25% περίπου του ΑΕΠ και ουσιαστικά υποστηρίζει την ελληνική οικονομία κατά κύριο λόγο τους θερινούς μήνες. Με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη Γερμανία, την απαγόρευση από την  ΕΕ προς τους Αμερικανούς τουρίστες και την καθυστέρηση ανοίγματος της βρετανικής οικονομίας, οι ελπίδες της ελληνικής τουριστικής αγοράς για μία ελπιδοφόρα κίνηση τουλάχιστον 2 μηνών, μοιάζει να απομακρύνονται.
Επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία αρνητική εικόνα της κατάστασης του χρέους όχι μόνο για τα κράτη ανά τον κόσμο όσο και για τα νοικοκυριά, διαβλέποντας χρηματοπιστωτική ασφυξία.

Με δεδομένο αυτές τις αρνητικές επισημάνσεις, η πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν λογικό να είναι πτωτική. Βασικότερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη αγοραστών σε πολλά blue chips. Κυριάρχησαν κυρίως οι πωλητές με εντολές για αποκόμιση των κερδών από την προηγούμενη άνοδο. Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι πιστεύουν ότι η άνοδος των μετοχών θα γίνει εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας των αγορών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησαν κατά (-2,51%) ενώ οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκαν κατά (-0,55%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν  οι τηλεπικοινωνίες (-4,33%), τα Ταξίδια - Αναψυχή (-3,89%), τα Τρόφιμα - Ποτά (-3,25%) και οι Τράπεζες (-2,33%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κατασκευές λόγω αντίδρασης (2,8%) της Ελλάκτωρ.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν έχει ολοκληρωθεί η αποκόμιση κερδών και το κύμα ρευστοποιήσεων ή θα υπάρξει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πολιτικό, οικονομικό και υγειονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί αυτή την περίοδο.