Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διορθωτική κίνηση μετά από άνοδο 15% για το Γενικό Δείκτη με αφορμή τoν Covid-19

Διορθωτική κίνηση μετά από άνοδο 15% για το Γενικό Δείκτη με αφορμή τoν Covid-19


Tου Nίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η διόρθωση έμοιαζε αναμενόμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο από την στιγμή που και οι ξένες αγορές υπό το πρόσχημα του covid-19 και των αυξημένων κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Γερμανία. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά την Τετάρτη 24/6 με βασικό στόχο των επενδυτών την αποκόμιση των κερδών από το προηγούμενο ράλι. Ήδη στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καλύψει το 80% της πτώσης μέσα σε 3 εβδομάδες περίπου. Ευλόγως θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ευκαιρίες για αποκόμιση των κερδών.

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά (-1,63%) στις 665,01 μονάδες με χαμηλές συναλλαγές στα 50 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά.

Σημαντικές ήταν οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν υπεραποδώσει από τις αρχές Ιουνίου (άνοδο περίπου 20% για τον κλαδικό δείκτη). Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά (-2,68%), ο δείκτης Πετρελαίου (διυλιστήρια) μειώθηκε κατά (-3,96%), οι βιομηχανικές (-3,64%). Ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,81%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,53%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πλήρως υπό την εξάρτηση των τάσεων και των προθέσεων των ξένων funds. Στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, παρατηρείται μία ομαδοποίηση των αντιδράσεων σε ότι αφορά τόσο το bear market rally (άνοδος χρηματιστηρίων σε περιόδους υφέσεων) όσο και την εξάπλωση του covid-19 που αποτελεί το πρόσχημα των ρευστοποιήσεων. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά η ύφεση ‘ήρθε για να μείνει’ το 2020 και ίσως το 2021. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες παρατηρούνται αυτά τα ανοδικά ράλι των μετοχών που συντηρούνται από τα τεράστια πακέτα χρηματοδότησης που έχουν αποφασίσει οι Κεντρικές Τράπεζες και σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 8 τρις. δολάρια.

Η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο ίσως αποτελεί μία στάση για την αποκόμιση των κερδών από την προηγούμενη άνοδο. Εάν βελτιωθεί η κατάσταση στις ξένες αγορές, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Γενικός Δείκτης θα υπερβεί άμεσα τις 700 μονάδες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης