Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και η πορεία του χρηματιστηρίου

Το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και η πορεία του χρηματιστηρίου


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν διορθώσει περίπου 50% από τις αρχές του έτους μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησε το lockdown. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, το χρηματιστηριακό ράλι που συνέβη και στην Ελλάδα, οδήγησε σε ράλι της τάξης του 20-30% και σταδιακά στην μείωση των απωλειών. Οι ξένοι επενδυτές είχαν δει αφ’ ενός τις προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη μέσω τραπεζών και με δεδομένο ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,2x και με δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) 2021 στο 4,3%, τα ξένα funds κατάλαβαν ότι υπήρχαν μεγάλα περιθώρια ανόδου και κερδών.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, ωστόσο, η Citi σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά ότι  το παρατεταμένο "χτύπημα" στο ΑΕΠ από τον αδύναμο τουριστικό τομέα είναι πιθανό να πιέσει τα κέρδη, να αυξήσει τους κινδύνους είσπραξης μετρητών και πιθανώς να καθυστερήσει τις τιτλοποιήσεις.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται και από τη ραγδαία βελτίωση των ελληνικών ομολόγων που αυξάνει την αξία των επενδυτικών και εποπτικών χαρτοφυλακίων τους.

Οι τράπεζες ‘οδηγούν’ το χρηματιστηριακό ράλι

Οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζουν σε ποσοστό 70-80% την πορεία του Γενικού Δείκτη. Η πρόσφατη ανάκαμψή τους οδήγησε τον Γ.Δ. από τις 605 μονάδες μέχρι και τις 680 μονάδες. Το ζήτημα είναι εάν και κατά πόσον θα καταφέρει μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 700 μονάδες. Επίσης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει μειωθεί ο όγκος συναλλαγών, γεγονός που δεν θεωρείται θετικό για τις ανοδικές κινήσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ έκλεισε στις 676,04 μονάδες με άνοδο 0,85% και τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 2,08%.

Αμφιβολίες για την άμεση ανάκαμψη της Ελλάδας μέχρι το 2021  

Η Ελλάδα επηρεάστηκε σχετικά λιγότερο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης από τον COVID-19 (λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα / θάνατοι). Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τον τουρισμό (περίπου 20% του ΑΕΠ). Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται ισχυρό χτύπημα λόγω της πανδημίας, οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μια μακρύτερη περίοδο όπου η οικονομική δραστηριότητα θα κινείται κάτω από τα επίπεδα "κανονικότητας" η οποία μπορεί να επεκταθεί έως το τέλος του έτους, αν όχι έως το 2021.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης