Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καταναλωτικά δάνεια από τράπεζες της Ε.Ε.

22 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Array
Καταναλωτικά δάνεια από τράπεζες της Ε.Ε.                                             


ΠPOΣBAΣH σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης οποιασδήποτε τράπεζας που εδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν πλέον οι Ελληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τις παρεμβάσεις του Yπουργείου Aνάπτυξης για τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Oπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη, γεγονός που θα οδηγήσει στη ριζική αλλαγή της τραπεζικής αγοράς.

Με την ενσωμάτωση της οδηγίας όλοι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των «τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης» τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος - μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια, κάρτες κ.ά.) από χώρες της Ε.Ε. με επιτόκια ενδεχομένως πιο προνομιακά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ανοίγει έτσι σημαντικά η αγορά δανείων και η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων και πιθανώς στη μείωση των επιτοκίων.

Η ενσωμάτωση θα γίνει με νομοθετική πράξη στην Ελληνική Βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και από τις αρχές του 2010 θα αποτελεί νόμο του κράτους. Στο πεδίο εφαρμογής της θα εμπίπτουν τα πλέον διαδεδομένα καταναλωτικά δάνεια, δεδομένου ότι θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης για ποσά από 200 έως 75.000 ευρώ και θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες.

Υποστήριξη
κατανωλωτών


Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε δύο ακόμη νέες πρωτοβουλίες με στόχους την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς.

Συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης του καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, μέσα από την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και κυρίως από το ΕΠΑΝ προχωρεί η δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων.

Η δομή αυτή θα ξεκινήσει μέσα στο 2010, θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΓΓΚ και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, χαρτογράφηση των προσφερόμενων τραπεζικών προϊόντων, συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για την καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος και νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα.


Καταχρηστικές
χρεώσεις


Παράλληλα ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις τράπεζες να μην εφαρμόζουν τους όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Oπως επισημαίνει ο υπουργός στην εισήγησή του, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έπειτα από προσφυγές καταναλωτών όροι τραπεζικών συναλλαγών έχουν κριθεί καταχρηστικοί.

Ενδεικτικά ανέφερε την αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό και τη χρέωση προμήθειας έως και 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων.

Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν κάθε πελάτη της τράπεζας και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρσή τους ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων.

Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης