Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι της Ευρωπαικής Επιτροπής και της ΕΚΤ το θέμα του χρέους

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι της Ευρωπαικής Επιτροπής και της ΕΚΤ το θέμα του χρέους


Του Νίκου Σακελλαρίου , συνεργάτη του Taxheaven

To θέμα του κρατικού χρέους σε εθνικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα το χρέος της Ε.Ε μετά τις κινήσεις της ΕΚΤ φαίνεται ότι βάζουν στο μικροσκόπιο οι χώρες που διαφωνούν με το Ταμείο Ανάκαμψης και την στρατηγική των επιχορηγήσεων και των δανείων. Πλέον οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, οι κυβερνήσεις και βέβαια η Επιτροπή με την ΕΚΤ δεν μπορούν να συγκρατήσουν το τεράστιος χρέος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανάγκης καταπολέμησης της ύφεσης. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε γνωστός Έλληνας οικονομολόγος που έχει θητεύσει σε κρατικά αξιώματα και τώρα βρίσκεται σε ιδιωτική τράπεζα, «η πολιτική της πλειοδοσίας από την ΕΚΤ μοιάζει με το παιχνίδι των χαρτοπαικτών που θέλουν να ρεφάρουν παλιές «χασούρες». Η υφιστάμενη συλλογιστική ότι δηλαδή πρέπει να επιτρέψουμε γρήγορα σε «ενάρετους» ρυθμούς ανάπτυξης είχε μία λογική όταν οι χρηματοδοτήσεις ήταν μικρότερες, αλλά η τάση πλέον να τα «δώσουμε» όλα εγκυμονεί κινδύνους». Οπότε, τι γίνεται; Ή προχωρά η Ε.Ε σε δέσμευση διαγραφής κρατικών χρεών σε αμοιβαία βάση (δηλαδή όλων) ή σε δανειοδοτήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυξημένο επιτόκιο (είχε ακουστεί για πραγματικά επιτόκια μέχρι 2%) ή την είσοδο των κρατών μελών που θα χρηματοδοτηθούν σε προγράμματα μνημονίων.

Την διαγραφή των χρεών φαίνεται ότι δεν την θέλουν οι ισχυροί και δημοσιονομικά συνεπείς Ευρωπαίοι.

Τα Μνημόνια τα έχουν ζήσει στο πετσί τους οι «Νότιοι» (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) και λογικά δεν τα θέλουν.

Έτσι απομένει μόνο το πρόγραμμα του μακροπρόθεσμου δανεισμού με αυξημένα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Προς το παρόν, σ’ αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι συγκλίνουν οι δύο πλευρές που αντιμάχονται για το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειάζεται μάλλον να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο πριν δούμε εάν θα υπάρξει κάποια συμφωνία. Τα 750+600 δις. Ευρώ φαίνεται ότι είναι αρκούντως δελεαστικά.

Με τι επιτόκιο μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα;

Μία άλλη παράγραφος που επιτρέπει να προχωρήσει ο φθηνότερος δανεισμός στην Ελλάδα είναι ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ήταν αρνητικός (-1,1%), συνεπώς η χώρα μπορεί να δανειστεί σε αυξημένο ποσοστό με επιτόκια μεταξύ του 1-1,3%. Η διαφορά επιτοκίων θα είναι σημαντική και πάνω από 2% που θέλει να είναι η διαφορά απόδοσης η ΕΚΤ και οι «διαφωνούντες». Ας περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο.

Εικόνα σταθεροποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Μετά την εβδομαδιαία ανάκαμψη (κατά 3,5% εβδομαδιαία) του Γενικού Δείκτη, η συνεδρίαση της Δευτέρας 22/6 χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα, νευρικές συναλλαγές και χαμηλούς όγκους. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α επηρεασμένος και από τις ξένες αγορές, έκλεισε στις 670,36 μονάδες με άνοδο 0,3%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, μόλις 47,3 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και 46 πτωτικά.

Στους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες υποχώρησαν (-0,42%), όπως και τα τρόφιμα-ποτά (-0,8%), οι κατασκευές-υλικά (-0,65%). Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι του Πετρελαίου-Αερίου (διυλιστήρια) με άνοδο 3,32%, οι Τηλεπικοινωνίες (2,78%), οι χρηματοοικονομικές (1,73%).

Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα φανεί εάν η συγκυρία θα βοηθήσει να οδηγηθεί ο Γεν. Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο προς τα επίπεδα των 700 μονάδων, εκεί που ήταν δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης